Hoofd Lamia luchtvaartmaatschappij gearresteerd
07 Dec 2016, 12:18
foto
Fans en familieleden hebben zaterdag deelgenomen aan de uitvaartdienst in het stadion van Chapecoense. (Foto: Getty Images)


De autoriteiten in Bolivia hebben het hoofd van de betrokken luchtvaartmaatschappij Lamia gearresteerd. Een toestel van het charterbedrijf is vorige week gecrasht waarbij 71 mensen zijn omgekomen. Onder de slachtoffers was een groot deel van de leden van het Braziliaanse voetbalelftal, Chapecoense.

Gustavo Vargas, een gepensioneerde generaal van de luchtmacht, is aangehouden in het kader van een onderzoek naar de crash. Het vliegtuig, dat was ingezet door de kleine luchtvaartmaatschappij Lamia vervoerde het team naar Colombia toen hij zonder brandstof kwam te zitten. Een Boliviaanse functionaris heeft de piloot nog voor vertrek gewaarschuwd voor het brandstofprobleem. De functionaris, Celia Castedo, heeft nu asiel gezocht in Brazilië en zegt dat ze doodsbedreigingen kreeg en is mishandeld.

Het team Chapecoense was op weg naar de stad Medellin voor de eerste halve finale wedstrijd van de Sudamericana Cup tegen Atletico Nacional. Het Avro RJ85 toestel van Britse makelij kwam op 28 november, toen hij de luchthaven Medellin naderde, zonder brandstof te zitten. In een uitgelekte tape is te horen hoe piloot Miguel Quiroga waarschuwt voor een "totale elektrische storing" en "gebrek aan brandstof."

De Boliviaanse luchtvaartfunctionaris Castedo, zegt dat ze Quiroga voor vertrek had gewaarschuwd dat de lange vlucht tussen Zuid-Bolivia en Medellin op de grens van het maximale bereik van het vliegtuig was. Ze heeft nu asiel gezocht in Brazilië en zegt dat ze wordt vervolgd. Haar asiel proces kan een jaar duren voordat het is verwerkt, stellen de autoriteiten in Brazilië. De Boliviaanse regeringsminister, Carlos Romero, heeft er bij de Braziliaanse autoriteiten op aangedrongen haar terug te sturen. 'Wat ze heeft gedaan, is zeer ernstig ", zei hij. "Het is een manier om te ontsnappen aan de rechterlijke macht."

Zes mensen hebben de crash overleefd. Een van hen, bemanningslid Erwin Tumuri, zei dat de piloot een eerste stop voor het tanken in de noordelijke Boliviaanse stad Cobija had laten gaan. Er was geen waarschuwing gegeven aan de bemanning of de passagiers dat het vliegtuig met elektrische of brandstof problemen kampte, vertelde Tumuri aan de Braziliaanse Globo TV.

Lamia werd oorspronkelijk geregistreerd in Venezuela, voordat de maatschappij haar hoofdkantoor verplaatste naar Bolivia. Het bedrijf had slechts drie vliegtuigen, waarvan twee operationeel waren. Chapecoense had het toestel gecharterd voor de grootste wedstrijd in de geschiedenis van de club, tegen Atletico Nacional. De club uit de zuidelijke Braziliaanse stad Chapeco, is pas in 1973 opgericht en had nog nooit een finale van een internationaal toernooi bereikt. Een dag na de tragedie heeft Atletico Nacional gezegd dat hij de titel niet wilde. De Zuid-Amerikaanse Football Confederation (Conmebol) heeft maandag Chapecoense officieel verklaard tot kampioen van de Sudamericana Cup, de tweede meest prestigieuze continentale competitie. Voor zijn gebaar, heeft Conmebol in verband met zijn honderdste verjaardag, Atletico Nacional de speciale fair play award gegeven.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March