Abdoel: Verschil tussen machtiging en wet Staatsschuld
07 Dec 2016, 00:56
foto
Assembleelid Amzad Abdoel


Assembleelid Amzad Abdoel, voorzitter van de commissie van rapporteurs, zegt dat de ministers Siegfried Wolf (Openbare Werken) en Gillmore Hoefdraad (Financiën) donderdag in zullen gaan op vragen over de US$ 235 miljoen lening bij de EXIM-Bank van China voor infrastructuur. Het gaat om het uitvoeren van het Dalian 4 project. Abdoel voert aan dat er een groot verschil is tussen de machtiging aan de minister van Financiën om de lening aan te gaan en de wijziging van de Wet op Staatsschuld.

Abdoel zegt in gesprek met Starnieuws dat op basis van de Wet op Staatsschuld de minister van Financiën De Nationale Assemblee toestemming kan vragen om een lening aan te gaan, als het obligloplafond wordt overschreden. Er zijn twee verschillende commissies die de machtiging en de wijziging van de Wet op Staatsschuld behandelen. De machtiging wordt gevraagd voor een specifiek project. De commissie wil toch informatie van minister Hoefdraad over de staatsfinanciën. Deze vragen zijn doorgeleid naar de minister.

Tijdens de openbare commissievergadering die donderdag wordt gehouden, kunnen commissieleden specifieke vragen die zij hebben aan de ministers stellen. Vrijdag vindt dan de plenaire openbare vergadering plaats waar het besluit over de machtiging wordt genomen. Aangezien zaken aan tijd gebonden zijn, heeft de machtigingswet haast en wordt met spoed behandeld.

De commissievoorzitter merkt op dat met de machtiging het obligoplafond zal worden overschreden, daarom is het wel belangrijk om te weten wat de stand is van de Staatsschuld. "Die informatie hebben wij wel nodig, maar de leden hebben ook aanverwante informatie gevraagd die niet direct relevant is voor de behandeling van deze wet. Je bent of vóór de machtiging of ertegen," zegt Abdoel.
Advertenties

Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March