Senaatsvoorzitter Brazilië ontheven uit zijn functie
06 Dec 2016, 01:01
foto
De voorzitter van de Braziliaanse Senaat Renan Calheiros. (Foto: O Globo)


De voorzitter van de Braziliaanse Senaat, Renan Calheiros, is door het Hooggerechtshof uit zijn functie ontheven. Tegen hem lopen er maar liefst elf corruptie-onderzoeken. Hem wordt onder andere verduistering van overheidsgelden verweten.

Rechter Marco Aurelio de Mello heeft Calheiros, die een vertrouweling is van president Michel Temer, met onmiddellijke ingang geschorst maandag. Hij zou onder andere een contract gesloten hebben met een bedrijf om werkzaamheden te verrichten voor zijn buitenechtelijke dochter. Hiervoor zou hij overheidsgelden hebben gebruikt. Calheiros heeft de beschuldigingen steeds ontkend.

Het is nog niet duidelijk of de voorzitter van de Senaat in beroep zal gaan tegen de beslissing van de rechter. Calheiros zou volgens media in Brazilië ook betrokken zijn bij het Petrobrasschandaal. De voorzitter van de Senaat behoort tot de top drie politici van het land. Na de president en de parlementsvoorzitter, volgt de Senaatsvoorzitter.

De ontheffing van voorzitter van de Senaat is een klap voor Temer. Zijn regering is zes maanden aan de macht en wordt geplaagd door diverse corruptieschandalen. Daarnaast wordt er geprotesteerd door het volk tegen bezuinigingsmaatregelen.
Advertenties