Ravaksur roept regering op beleid om te buigen
03 Dec 2016, 00:02
foto
Vakbondsleiders tijdens de persconferentie van Ravaksur. Van l-r: Murwin Leeflang, Armand Zunder, Robby Berenstein en Freddy Ramsingh.


De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) roept de regering op het beleid om te buigen. De maatregelen en oplossingsmodellen die de vakbeweging heeft voorgesteld, dienen uitgevoerd te worden. “Het proces van verarming is ingezet. Dit is een economische crisis, maar als dit zo door blijft gaan, komen we in een financiële crisis terecht,” heeft Robby Berenstein, coördinator van Ravaksur tevens voorzitter van C-47, vrijdag gezegd op een persconferentie.

“Fa w’o pai a moni baka?” Op die vraag is er nog steeds geen concreet antwoord gekomen van de overheid, stelt Berenstein. De regering, onder leiding van president Desi Bouterse, is aan de lopende band honderden miljoenen bij het buitenland aan het lenen, merkt hij op. Het land is niet in staat om de leningen af te lossen, meent de vakbondsleider.

Verschillende vakbondsleiders zijn ingegaan op de actuele situatie en de invloed daarvan op de vakbeweging. Er is gesproken over de buitenlandse leningen, de devaluatie, de inflatie en de drastisch verminderde koopkracht. Bij het lenen wordt gelet op de rente, de hoogte en het terugbetalen. Die vraag is meerdere keren gesteld aan de regering, deelt Berenstein mee. “Ik heb nog nooit een afdoend antwoord daarop gehoord van de minister van Financiën, van niemand uit de regering, omdat kennelijk a antwoord no de". Berenstein stelt dat het land niet in de positie verkeert om de leningen terug te betalen. “Laten we nagaan wat de inkomsten van de Staat zijn op kort, middellang en lang termijn. Dan zien we dat we niet in staat zullen zijn om die schulden vlot af te lossen.”

De leningen hebben een karakter van ”na mij de zondvloed”, merkt Berenstein op. De regering zet ongestoord de leningentoer voort, zonder een terugbetalingsplan. “Als we alleen maar naar de obligatielening kijken van US$ 550 miljoen. A rente wan hebi k’ba; 9,25 procent per jaar, 10 jaar lang. En in het 11e jaar betaal je alles in één keer terug. No wan sma e leg un uit pe w’o fen’ a censi dati. Bij die andere lening bij Exim Bank van China, is er een ‘grace’ periode van vijf jaren. Men heeft een houding van ‘baka feifi yari un sa luku fa w’e pay ing. Deze houding gaat maken dat we van deze huidige crisis, een economische crisis, uiteindelijk zullen belanden in een schuldencrisis. Want niemand kan ons vertellen fa w’o pai a censi dat baka.”

René Gompers
Advertenties