Mercosur schorst Venezuela
02 Dec 2016, 17:24
foto
Venezuela zou in september het roulerend voorzitterschap van Mercosur moeten krijgen. (Foto: AFP)


Het Zuid-Amerikaans handelsblok Mercosur heeft Venezuela geschorst, omdat het land niet heeft voldaan aan de basishandels- en mensenrechtenstandaarden. De oprichters van het blok, Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, hebben het besluit genomen nadat ze het erover eens waren dat Venezuela niet alle Mercosur-akkoorden heeft opgenomen in de nationale wetgeving.

Venezuela heeft gezegd dat sommige Mercosur-regels in strijd zijn met de nationale wetgeving. Het blok had Venezuela in september tot 1 december de tijd gegeven om de hiaten in zijn handvest weg te maken.

Een Braziliaanse ambtenaar heeft donderdag laat het persbureau Reuters verteld dat Venezuela niet alle lidmaatschapsregels en verdragen die hij had beloofd, heeft aangenomen." Persbureau AFP citeert een andere Braziliaanse ambtenaar die zegt dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de vier oprichtende landen een brief naar Venezuela hebben gestuurd, waarin ze zeggen dat het lidmaatschap van Caracas is opgeschort. Er was geen onmiddellijke reactie van Venezuela.

Het land is sinds 2012 lid van Mercosur. Correspondenten zeggen dat de buurlanden in toenemende mate bezorgd zijn over de ontwikkelingen in Venezuela. De oppositie beschuldigt de linkse president Nicolas Maduro voor de grootschalige voedseltekorten, plunderingen en schendingen van de mensenrechten. De regering beschuldigt op haar beurt de Verenigde Staten en de zakelijke elite van Venezuela ervan dat ze proberen het land te destabiliseren

Sinds 2015 zijn de spanningen tussen Venezuela en de Mercosur-partners alleen verergerd door de vervanging van de linkse presidenten door centrumrechtse leiders in Argentinië en Brazilië. Eerder dit jaar heeft het blok Venezuela ook onthouden van het roulerend voorzitterschap.
Advertenties