Assuria schenkt IGSR leerstoel 'Corporate Governance'
28 Oct 2016, 16:46
foto
De hoogleraar Peter Diekman


Hoogleraar Peter Diekman, Register Accountant, zal de komende tijd de hoogleraarspost ‘Corporate Governance’ oftewel Behoorlijk Ondernemingsbeleid, bij het Institute for Graduate Studies (IGSR) bekleden. De leerstoel is een geschenk van Assuria NV die 25 jaar bestaat. Donderdag is met een symposium in het IGSR gebouw de nieuwe leerstoel officieel ingesteld.

Corporate Governance heeft in het kort gezegd te maken met de mechanismen, processen en relaties die gehanteerd worden om een onderneming naar behoren te leiden naar de gestelde doelen, rekening houdende met de maatschappij en het milieu. People Planet Profit, dit zijn de drie P’s waar behoorlijk bestuur rekening mee houdt en waar beleid op is gebaseerd.

Op het symposium is vanuit vier perspectieven Corporate Governance benaderd. Angela Sardjoe heeft een presentatie gehouden over risicomanagement van banken tijdens deze slechte economische situatie en hoe standaarden van behoorlijk bestuur daarop inspelen. Djina Berggraaf heeft de rol van ICT en ICT veiligheid in Corporate Governace belicht. Jerrel Santoe heeft aangegeven hoe essentieel de rol van excellente accountancy is bij transparant beleid. Mario Merhai is ingegaan op het maatschappelijk verantwoord ondernemen en de bewezen voordelen voor bedrijven die zulks beleid hanteren.

Milieu
Diekman heeft een samenvatting gemaakt van de presentaties en is dieper ingegaan op hoe deze facetten behoorlijk bestuur mogelijk maken en bevorderen. De hoogleraar geeft aan dat er nog meer facetten zijn die elk tijdens de colleges belicht zullen worden. Het symposium was bedoeld om een tipje van de sluier te lichten over wat Corporate Governance inhoudt. Diekman merkt op dat hij in zijn masterclasses veel nadruk zal leggen op de intermenselijke relaties.

Een van de vraagstukken op het symposium was hoe men mensen zover kan krijgen om maatschappelijk verantwoord beleid uit te voeren bij het bedrijfsleven en de overheid. "Het begint bij de opvoeding al,” stelt Diekman. “Als wij de kinderen vanaf klein al bewust kunnen maken over het milieu, over de waarde van gelijkheid tussen mensen kunnen zij later als vanzelfsprekend behoorlijk bestuur uitoefenen.”

Het universiteitsbestuur is ervan overtuigd dat deze leerstoel net als de andere concrete resultaten zal opleveren. Diekman haalt aan dat er zoveel gesproken wordt over de potenties van Suriname. “Er is al zoveel gezegd. Maar als je die potenties uiteindelijk tot realiteit willen maken, kun je dat alleen met behoorlijk bestuur bereiken,” stekt Diekman.

Water goud waard
“Duurzaamheid en diversiteit zijn zaken die gewaarborgd worden met good governance. Neem nou het kwikprobleem en de zoetwatervoorraden in Suriname,” illustreert Diekman. “Het land beschikt over een immens voorraad aan zoet water dat dagelijks bij de miljarden kubieke meters naar zee vloeit. Er wordt niets mee gedaan terwijl er in de regio en de rest van de wereld grote vraag is naar schoon drinkwater. Aan de ene kant worden de rivieren vervuild door het gebruik van kwik om goud te winnen.

Het water is werkelijke goud. Onderzoek heeft uitgewezen dat als Suriname zou exporteren naar Curaçao, de kosten van het eiland om het zeewater drinkbaar te maken direct zullen worden gehalveerd. Daarnaast zou het milieu daar er beter van worden. Het zout wat gehaald wordt uit het zeewater gaat terug naar de zee wat extra verzilting veroorzaakt.”

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April