Brazilië: Voormalige voorzitter Congres gearresteerd
20 Oct 2016, 12:08
foto
Eduardo Cunha is behalve zijn Congreszetel ook zijn gedeeltelijke immuniteit van rechtsvervolging kwijt. (Foto's: AFP)


De voormalige voorzitter van de Tweede Kamer van het Braziliaans Congres, Eduardo Cunha, is gearresteerd in verband met een groot corruptie onderzoek. Cunha wordt ervan beschuldigd dat hij US$ 5 miljoen aan steekpenningen heeft genomen van een bedrijf dat contracten met de staatsoliemaatschappij Petrobras in de wacht heeft gesleept.

Cunha heeft alle beschuldigingen krachtig verworpen. Hij was jarenlang een van de meest krachtige politici van Brazilië. Hij heeft de afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff geleid. Rousseff is in augustus uit het ambt gezet. Vorige maand is Cunha van de Centrumrechtse PMDB partij uit het Braziliaans Congres gezet.

Hij is gearresteerd in de hoofdstad Brasilia, en is overgedragen aan de zuidelijke stad Curitiba, waar de federale rechter Sergio Moro het corruptie onderzoek leidt. Moro zegt dat hij de arrestatie heeft bevolen “omdat er een reële mogelijkheid was dat hij (Cunha) het land zou ontvluchten nu hij middelen in het buitenland heeft verborgen". Het feit dat Cunha zowel de Braziliaanse als de Italiaanse nationaliteit heeft, verhoogt volgens rechter Moro het risico dat hij zijn berechting probeert te ontlopen. Cunha is voor onbepaalde tijd aangehouden.

Petrobras zit midden in een enorm corruptie schandaal dat het bedrijf US$ 2 miljard heeft gekost. Er zijn in deze kwestie tientallen wetgevers en top zakenlieden aangehouden. Minstens drie zakenlieden hebben tijdens het verhoor gezegd dat ze steekpenningen hebben betaald aan Cunha. Die gelden hebben zij gestort op zijn overzeese rekeningen.

Cunha is behalve zijn zetel in het parlement ook de gedeeltelijke immuniteit van rechtsvervolging die komt met een gekozen congreslid, kwijt. In maart 2015 had Cunha verklaard dat hij "nergens geen enkele soort rekening had" die niet op zijn inkomstenbelasting was aangegeven. Maar de autoriteiten in Zwitserland hebben later informatie gegeven aan een team dat het corruptie onderzoek in Brazilië leidt. Uit die informatie blijkt dat Cunha en zijn vrouw, voormalig journalist Claudia Cruz, geheime rekeningen hadden ter waarde van bijna US$ 5 miljoen.

Tijdens de procedure tegen hem in het Congres, had Cunha gedreigd geheimen te onthullen en de reputatie van velen die hem “hadden verraden” te vernietigen. Voormalige president Rousseff zei dat Cunha het verzoek om een afzettingsprocedure tegen haar in december vorig jaar had ingewilligd, nadat zij in het Congres had geweigerd hem te steunen in een corruptie onderzoek. Rousseff werd vervangen door haar vicepresident Michel Temer die ook van de PMDB partij is. Zij heeft Temer vaker ervan beschuldigd dat hij een politieke coup tegen haar linkse regering leidde.



Advertenties