Ayurvedische arts belicht alternatieve behandeling ziekten
30 Sep 2016, 14:21
foto
Vaidya Mandar Bedekar, Ayurvedische arts


Wat zijn de alternatieve behandelingen bij kanker, diabetes, onvruchtbaarheid en impotentie? Wat is een Ayurvedische leefstijl? Onderwerpen die de komende dagen centraal staan tijdens de lezingen van de Indiase Ayurvedische arts Vaidya Mandar Bedekar. “Voor chronische ziekten blijkt een Ayurveda behandeling vele malen effectiever te zijn dan die de huidige medische wereld biedt”, zegt Amrika Anroedh van Swasthya Ayurvedic Health Consultancy, aan Starnieuws.

Ayurveda (levenskennis) is een eeuwenoude Indiase natuurgeneeskunde. Deze alternatieve behandeling kent methoden waarbij het lichaam wordt ontdaan van afvalstoffen, waardoor de weerstand aanzienlijk wordt verhoogd. Er worden uitsluitend kruiden gebruikt. “Een van de grote verschillen met de (westerse) medische wereld is dat de behandelingen en de kruiden van Ayurveda weinig of geen bijwerkingen hebben”, stelt Anroedh, zelf praktiserend Ayurvedische arts. Via preventie kunnen ‘lifestyle diseases’ als diabetes, hart en vaatziekten, rugklachten en kanker worden voorkomen. “Bij bepaalde ziekten hebben we gewoonweg geen andere optie dan levenslang (chemische) tabletten innemen met vele bijwerkingen. Deze zorgen niet voor genezing maar vertraging.”

Suriname kan besparen
De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft Ayurveda in 1978 officieel erkend als alternatieve geneeswijze. “Ayurveda de enige wetenschap die niet gericht is op een cultuur, land, ras maar op maat gericht is voor de hele wereld.” Anroedh probeert deze geneeskunde ook erkend te krijgen in Suriname. En hierna door de verzekeringsbedrijven gedekt te krijgen. “Vooral in de economische crisis, is deze geneeswijze goedkoper en effectiever. Suriname zou zeker miljarden dollars en mensenlevens kunnen besparen met dit systeem.”

Anroedh wijst erop dat vele klachten waar de medische wereld nog geen antwoord op heeft, wel via Ayurveda kunnen worden behandeld. Hij noemt behandelingen op zoals onvruchtbaarheid, hernia (zonder operatie), nierfalen, menstruatie problemen en hart- en vaat ziekten. Er zijn ook opties om zonder medicijnen, een te hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en andere ziekten in balans te houden. Bij een Ayurvedische leefstijl gaat het om harmonie te vinden tussen lichaam, geest en energiebalans.

Bedekar bezoekt Suriname voor de eerste keer, na een maand door Brazilië te hebben gereisd voor lezingen. Hij is afgestudeerd in Ayurvedische Geneeskunde en Chirurgie, en doceert aan de Kankanwadi Ayurveda Universiteit in Karnataka, India. Door de jaren heen heeft hij in Zuid-Afrika een Ayurvedische kliniek opgezet en colleges verzorgd in Engeland en Israël.

Bedekar praat vrijdag om 18.30 uur in het Indiaas Cultureel Centrum, zaterdag om 15.00 uur in zaal BIC Nickerie en maandag 18.30 uur in Flex Mall.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April