NPS-voorzitter: Wij hunkeren naar stabiliteit
30 Sep 2016, 04:33
foto
NPS-voorzitter Gregory Rusland in Grun Dyari. (Foto: René Gompers)


In 2010 werden we nog uitgelachen met a ‘stabiliteit fesi’ fu unu. Maar tide na day we shi tak ala Srananman e hunker fu go baka ini na periode pe a financieel economische stabiliteit ben realiseer,” constateert Gregory Rusland, voorzitter van de NPS. “Dat kan alleen gedaan worden wanneer u de NPS ook plaatst in de leiding van Suriname,” stelt hij.

Rusland heeft bij de viering van 70 jaar NPS in Grun Dyari benadrukt dat de groene partij en haar partners het alternatief zijn voor de huidige regering onder leiding van president Desi Bouterse. Dat is al een paar keer bewezen, meent hij. Al de verworvenheden van de NPS en partners zijn in zes jaren verkwanseld, haalt Rusland bij zijn toespraak aan. “Wanneer we kijken naar het resultaat van zes jaar bestuur van de huidige machthebbers kunnen we concluderen dat iedereen het verschrikkelijk moeilijk heeft. De koers hebben wij tien jaar lang op SRD 2,8 voor een US dollar gehouden. Maar de ‘slimme mensen’ vonden dat we een slechte job hebben gedaan. Vandaag de dag kan niemand de koers meer bijhouden.” De situatie is zo erg dat zelfs NDP-ers openlijk hun misnoegen uiten, deelt Rusland mee. “Als het zo erg wordt, weten wij nu al dat de NPS weer geroepen zal worden om deel uit te maken van de nieuwe regering,” voorspelt Rusland.

De problemen waar het land mee opgezadeld wordt, zijn groter dan de vorige in het verleden, merkt Rusland op. “Wat we nu mee gaan maken is enorm. Behalve dat den man klar’ a moni den man e bigin tek lening ala dey. Het lijken wel leningsspecialisten. En elke dag komen ze ons blij vertellen welke lening ze gaan nemen. Maar niemand praat over hoe die leningen terugbetaald zullen worden.” Het oplossen van de immense problemen vereist samenwerking en bundelen van alle kennis en expertise. Daarom gaat de partij zich moeten openstellen, geeft Rusland aan.

“We moeten alle Surinamers die zich onbaatzuchtig willen inzetten, binnenhalen. De komende periode gaat u merken dat we alle moeite gaan doen om de progressieven in het land te identificeren. Sma nanga track record, ano sma san e bla bla bla. Mensen die al bewezen hebben dat ze op een verantwoorde manier op verschillende niveaus kunnen functioneren. Die gaan we binnenhalen.” Rusland heeft wederom een beroep gedaan op ‘de deskundigheid in huis’ zoals oud-president Ronald Venetiaan en ex-minister van Financiën Humphrey Hildenberg om hun krachten te geven wanneer de NPS in het machtscentrum is.

René Gompers
Advertenties