Secretaris-generaal OIC wil samenwerking intensiveren
30 Sep 2016, 00:01
foto
De secretaris-generaal Iyad Ameen Madani en minister Niermala Badrising poseren voor journalisten. (Beeld: René Gompers)


De secretaris-generaal van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), Iyad Ameen Madani, is onder de indruk van Suriname. De vredige diversiteit in volkeren, culturen en religiën, kan als voorbeeld dienen in het streven om deze regio tot een veilige en vredige zone te maken. Het land kan daarnaast als brug fungeren tussen de OIC, Zuid-Amerika en het Caribische Gebied. Het land kan een centrum worden van financiële, technische en fysieke integratie. Madani ziet ook grote potentie in de Surinaamse agrarische sector.

De OIC-topman heeft ondertussen zijn tweedaagse werkbezoek afgerond. Hij heeft samen met de minister van Buitenlandse Zaken Niermala Badrising ‘even’ de pers te woord gestaan voordat hij vertrok. Zij hebben benadrukt dat de reden van het bezoek is geweest om Suriname aan te geven dat er meer gehaald kan worden uit de relatie met de OIC. Momenteel is er een overeenkomst gesloten voor een ‘zachte’ lening van US$ 1,8 miljard. De IsDB is slechts een van de instituten waar de lidlanden op kunnen bogen, geeft Madani aan. De secretaris-generaal heeft gesprekken gevoerd met verschillende religieuze organisaties, het bedrijfsleven en president Desi Bouterse.

Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste overmakingen uit de US$1,8 miljard lening van de Islamic Development Bank (IsDB), zullen worden gedaan. Die vraag kan het best beantwoord worden door het IsDB-team dat volgende maand naar Suriname komt, geeft hij aan. In de eerste week van oktober komt er een delegatie van de bank naar Suriname om zaken nader te bekijken en te programmeren, geeft hij aan. “Ik ben er hier om de ‘overall’ relatie tussen Suriname en de OIC te verstevigen,” benadrukt hij. “Ik kijk uit naar meer participatie van dit land in de OIC. Wij hopen dat er eens een OIC bijeenkomst hier georganiseerd wordt.”

Suriname en Guyana zijn de enige OIC lidlanden in Zuid-Amerika. Madani rekent erop dat ook Guyana dieper zal ingaan op de relatie met de Islamitische organisatie. Door deze ‘driehoeksrelatie’ tussen Suriname, Guyana en de OIC, kan er gemakkelijker fysiek geïntegreerd worden. De brug over de Coppenamerivier kan dan eindelijk gerealiseerd worden, illustreert Badrising. Madani merkt op dat Suriname een financieel een handelscentrum kan worden. Hij ziet ook een enorme potentie in de agrarische sector. Als het land het goed aanpakt, kan het voedsel garanderen aan de regio en de andere OIC lidlanden.

René Gompers
Advertenties