Acties kunnen economisch herstel schade toebrengen
29 Sep 2016, 08:31
foto


Het door de regering in het vooruitzicht gesteld herstel heeft zich schoorvoetend, doch zichtbaar ingezet. Niet alleen het kelderen van de koers voor vreemde valuta, maar ook diplomatieke en zakelijke manoeuvres van o.a. OIC en China wijzen erop dat er vertrouwen is in het regeringscrisisbeleid en dat het herstel gestadig zal toenemen. De gelden van het OIC worden in potentiële groeisectoren geïnvesteerd en het gaat hier om honderden miljoenen.

Deze investeringen zullen een enorm spin-off teweeg brengen, o.a. naar nationale dienstverleners toe waardoor zich landelijk een gezonde en levendige bedrijvigheid manifesteert. Ook China levert op dit traject naar volledig herstel zijn bijdrage op vele gebieden ook op het gebied van de gezondheidszorg. Recent is China met de regering overeengekomen dat het Ziekenhuis Wanica op haar kosten wordt afgebouwd als geschenk aan de Surinaamse samenleving.

Het is een historisch feit dat na elke economische depressie een periode van economische opleving zich aandient en het is in deze situatie waarin ons land zich nu bevindt. Met trots moet ik constateren dat wij Surinamers er niet voor gekozen hebben om massaal de straat op te gaan, maar gehoor hebben gegeven aan de oproep van de regering om creatief, inventief en spaarzaam de moeilijke tijd door te komen. We blijven een unieke samenleving op deze aardbol! En laten we ook gelijk eerlijk en oprecht constateren dat de crisis voornamelijk te wijten is aan het kelderen van de wereldmarktprijzen van olie en goud. Wie wat anders beweert, misleidt het volk.

President Bouterse heeft overigens enkele weken voor de laatst gehouden verkiezingen open kaart gespeeld. Hij heeft het volk voorgehouden dat we als samenleving moeilijke tijden tegemoet gaan voornamelijk door drastisch afgenomen inkomsten uit de export van olie en goud en dat er staatsmanschap nodig is om het land verder te leiden. Deze eerlijkheid levert hem een historisch ongekende verkiezingswinst: de parlementaire meerderheid en hij mag ons land verder leiden. De goud- en olieprijzen trekken weer aan en Newmont staat aan de vooravond om de eerste goudstaven te produceren, terwijl de agrarische en toerisme sector een enorme boost zullen krijgen. Laten we met z’n allen het gemanifesteerd, doch nog fragiele herstel koesteren en in plaats van de straat op te gaan, een bijdrage leveren tot volledig herstel van onze economie. Dit zijn wij vooral verplicht aan onze seniore burgers en onze jongeren.

Theo Vishnudatt
Advertenties