Illegale goederen uit de handel gehaald in districten
28 Sep 2016, 21:32
foto
Illegale goederen die de ECD aantrof bij controlewerkzaamheden in de districten. (Foto's: HI)


De Economische Controledienst (ECD) voert al enige tijd controlewerkzaamheden uit in Marowijne (Moengo), Sipaliwini en Brokopondo. Tijdens deze werkzaamheden op de naleving van de Wet Economische delicten heeft de dienst in verschillende winkels beslag gelegd op illegale goederen en vervallen producten. In voorkomende gevallen zijn de goederen ter plaatse vernietigd of moesten zij voorzien worden van prijzen.
De overtreders moesten zich in de meeste gevallen aanmelden bij het hoofd van de ECD. Zij riskeren een boete.

In enkele winkels te Moengo is beslag gelegd op goederen, waaronder illegale sigaretten van de merken Tradition & Capital. De winkeliers hadden geen vergunning om deze artikelen te verkopen. De ECD’ers die te Moengo te werk gesteld zijn, kregen ondersteuning van collega’s uit Paramaribo. Zij stuitten op een grote hoeveelheid aan verboden tabakssoorten.

Ook zijn er in Moengo vervallen producten van de schappen gehaald die ter plekke in het bijzijn van deze wetsdienaren door de winkeliers zijn vernietigd. In vele winkels stonden er op de rekken producten die niet van een prijs zijn voorzien. De winkeliers kregen de opdracht om onmiddellijk verstaanbare prijsaanduidingen aan te brengen, zegt de voorlichting van Handel en Industrie.

In de periode 21-22 september zijn in samenwerking met de dependance te Atjoni, ook controlewerkzaamheden uitgevoerd in de winkels te Brokopondo en Sipaliwini. Ook hier zijn niet geprijsde goederen aangetroffen en goederen die te duur werden verkocht. Ook waren producten onhygiënisch of volgens de brandweer onveilig opgeslagen. In andere gevallen werden producten verkocht die een onjuist gewicht vertoonden.

De controle dienst heeft verder een partij alcoholische dranken in beslag genomen, waarop er geen accijnzen betaald werden. Veel winkels bleken landbouwchemicaliën, bouwmateriaal, goudwinning equipement, en tabletten te verkopen, wat niet in hun vergunning voorkomt. De ECD heeft beslag gelegd op deze spullen en de winkeliers geadviseerd om een vergunning hiervoor aan te vragen.

Het ministerie van HI attendeert de consument erop om alert te zijn bij het kopen van goederen. Op elk goed dient een etiket te staan met daarop de juiste productiedatum, vervaldatum, de producent en diens gegevens, ingrediënten en een verstaanbare prijsaanduiding.
Advertenties