CLO: Valies maakt arbeidersklasse tot slachtoffer
28 Sep 2016, 11:55
foto
Ronald Hooghart, voorzitter CLO.


Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren, heeft ervoor gezorgd dat de totale arbeidersklasse het slachtoffer is geworden van ongefundeerde verhogingen waarbij de loonsom van de overheid is oververhit. Was de loonsom in 1997 nog SF 300 miljoen, nu is die gestegen naar bijkans SRD 2 miljard, zegt de Centrale van de Landsdienaren Organisatie (CLO) in een verklaring.

De verklaring luidt:
Tot aan het eind van de jaren tachtig van de vorige eeuw was de Bond van Leraren (BvL) onder leiding van nu wijlen Roy van Aerde, lid van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) en lid van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS). Met het verschijnen van Wilgo Valies in dezelfde periode als de nieuwe voorzitter van de BvL werd het lidmaatschap van de CLO en de FOLS opgezegd. De BvL zou nu een koers varen, waarbij slechts het belang van zijn groep voorop zou staan en het beleid dat Hendrik Sylvester, toen voorzitter van de CLO en voorzitter van de Surinaamse Openbare Onderwijzersbond (SOB) tot dan had gevoerd, waarbij alle ambtenaren samen zouden optrekken voor lotsverbetering, werd verlaten door Valies.

De benadering van Valies heeft naar later bleek gezorgd voor een totale versplintering van de arbeidersklasse en meer nog is zij vanwege deze verraderlijke houding steeds het slachtoffer geworden van manipulatie, waarbij Valies steeds de hoofdrol in het verraad is geweest.

In de regeerperiode van 1991-1996 onder leiding van president Ronald Venetiaan werden door Valies acties gevoerd om het gestelde doel te bereiken, echter zonder resultaat. Venetiaan heeft hem toen duidelijk terug gewezen.

In de regeerperiode van 1996-2000 onder leiding van president Jules Wijdenbosch zag Valies zijn kans schoon toen de regering het verdeel- en heersfenomeen “strategische- en constitutionele groepen” introduceerde. Valies die in 1997 een hernieuwde samenwerking aanging met de CLO en de FOLS verklaarde publiekelijk niet mee te zullen werken aan de verdeel- en heerstactieken van de regering. Toch pleegde hij verraad door aan het eind van 1997, buiten alle afspraken met de CLO en FOLS om akkoord te gaan met de regering voor de introductie van strategische – en constitutionele groepen en verliet het forum van afspraken met de CLO en de FOLS.

De VOS-directeur, die op dat moment evenveel verdiende als een onderdirecteur van een Departement van Algemeen Bestuur had als maximum bezoldiging SF 228.000. Dat was ongeveer SF 18.000 verwijderd van de bezoldiging van een directeur van een Departement van Algemeen Bestuur die op dat moment maximaal SF 246.575 verdiende. Na het ondertekenen van het akkoord met de regering in januari 1998 verdiende de VOS-directeur maximaal SF 391.000. Aan de direkteur Algemene Ambtelijke Dienst werd door de regering in eerste instantie maximaal SF 348.000 toegekend waardoor Valies triomfantelijk in de publiciteit aangaf dat de onderwijskolom op VOJ en VOS niveau SF 43.000 meer verdiende dan de Algemene Ambtelijke Dienst, met daarbij een aantal beledigende opmerkingen naar het ambtenarenkorps, die vakbondstechnisch als tactisch onder geen enkele voorwaarde gebruik waren.

De vreugde bij Valies zou echter niet van lange duur zijn want de regering gaf de verpleegkundigen een maximum bezoldiging van SF. 400.000. Het Korps Brandweer Suriname SF. 501.000, het Korps Politie Suriname SF. 650.000 en het Nationaal Leger SF 700.000. Daarna ontkoppelde de regering de onderdirecteur en directeur van een Departement uit de bezoldigingsreeks van de Algemene Ambtelijke Dienst en werden maximum bezoldigingen toegekend van respectievelijk SF. 600.000 voor de onderdirecteur en SF 700.000 voor een Directeur van een Departement. Het verschil in bezoldiging van een VOS-directeur en een directeur van een departement schoot dus plotseling van SF. 18.000 naar SF. 309.000.

Tot heden is het Valies niet gelukt om dit verschil terug te brengen naar proporties die golden voor 1998. Een traject om te komen tot verbeterde loonverhoudingen welke in 1999 werd ingezet met de consultant Tjong A Hung en na 10 jaren werd uitgevoerd als FISO, waarbij er zogenoemd verbeterde loonverhoudingen zouden moeten ontstaan, vertoont momenteel een maximum bezoldiging voor de VOS-directeur van SRD 5.004 ( lees SF 5.004.000 ), terwijl de directeur van een departement momenteel een maximum bezoldiging ontvangt van SRD 9.044 ( lees SF. 9.044.000). het verschil dat SF 18.000 was, is nu SF 4.040.000. Vandaar de drang naar herwaardering bij Valies.

Het is goed om te weten dat door deze verraderlijke mentaliteit van Valies de totale arbeidersklasse het slachtoffer is geworden van ongefundeerde verhogingen waarbij de loonsom van de overheid een overhitting heeft; van 300 miljoen in 1997 naar bijkans 2 miljard in 2016.

Natuurlijk is de zwakte van de verschillende regeringen of stelling van de politiek ook duidelijk te herkennen in deze zeer onverantwoordelijke loop van de economische ontwikkeling als ook de loonverhoudingen in de Republiek Suriname. In het kader van FISO is Valies een voordeeltje voorgehouden binnen de waardering van het FISO- stelsel. Daar is hij natuurlijk meegegaan waardoor het systeem gelijk selectief en dus subjectief genoemd mag worden.

Het is goed om te weten dat de onderwijsgevenden bij FISO het beste deel aan financiën hebben gekregen, in het bijzonder de specifieke groep waar Valies zit, terwijl deze groep niet in FISO zit. Het loon bij de laagste groep in de reeks was bijvoorbeeld 593 in 2008 en is pas in 2012 verhoogd naar 652, terwijl bij Valies het duidelijk is opgelopen zie daar.

Als vakorganisatie misgunnen wij anderen in de arbeidersklasse niet, maar zaken mogen niet zo gaan als hier aangegeven.

CLO persdienst
R. Hooghart

Advertenties

Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March