Regering moet plafond NV EBS vaststellen
31 Aug 2016, 22:35
foto


Ingezonden

De overheid is de entiteit die de prijs van een kWh elektrische energie vaststelt. Dat wil zeggen dat de inkomsten van de NV EBS min of meer door de overheid bepaald worden. Indien deze inkomsten lager liggen dan de totale kosten van het bedrijf, wordt door de overheid het verschil in de vorm van subsidies uitgekeerd aan de NV EBS. Hoe werkt dit alles?

Inkomsten
De inkomsten van de NV EBS kunnen voor het gemak in de volgende twee posten verdeeld worden:
1. Betaling verbruikers (klanten van de NV EBS)
2. Subsidie van de overheid

De NV EBS krijgt een deel van de inkomsten door de betalingen van de klanten. Hierbij betalen de klanten voor verschillende diensten z.a. energie verbruik (kWh tarief), aansluitkosten etc. Het ander deel van de inkomsten komt vanuit de overheid. Deze geeft in de vorm van subsidie het verschil van de totale kosten met de inkomsten. Dus hoe groter het verschil tussen de inkomsten en de uitgaven, des te meer de overheid aan subsidies moet uitkeren.

Doordat de overheid de prijzen van de verschillende diensten van de NV EBS vaststelt, heeft deze grip op de prijzen van elektrische energie. Dus de overheid bepaalt de component aan de inkomstenzijde van de NV EBS.
Waar de overheid meer grip op moet uitoefenen, zijn de componenten aan de kostenzijde. De NV EBS bepaalt zelf de grootte van de verschillende kosten en dus wordt hiermee de totale kosten van het bedrijf zelf bepaald.

Kosten
De kosten van de NV EBS kunnen gemakshalve onderverdeeld worden in de volgende drie onderdelen:
1. Opwekkingskosten
2. Salaris kosten
3. Overige kosten

Deze drie posten samen vormen de totale kosten van het bedrijf. Als nu de directie een salarisverhoging doorvoert, zal de post voor salariskosten toenemen. Dat zal als gevolg hebben dat de totale kosten van het bedrijf ook zullen toenemen. Hierdoor zal de overheid een groter bedrag aan subsidie moeten uitkeren, wat in deze tijd niet raadzaam is voor de Surinaamse overheid.

De overheid moet daarom een plafond voor de NV EBS vaststellen, m.a.w. de som van de opwekkingskosten, de salariskosten en de overige kosten moet onder een bepaald niveau liggen. Hierdoor zal de overheid steeds een vooraf bekend vast bedrag aan subsidie uitkeren.
Wil de EBS nu een salarisverhoging doorvoeren, dan zal het bedrijf ervoor moeten zorgen dat zij binnen de grenzen (plafond) blijft, m.a.w. indien de salariskosten omhoog gaan, zullen de andere kosten omlaag moeten. De EBS zal bijvoorbeeld moeten saneren in de overige kosten of de opwekkingskosten moeten drukken door o.a. toepassing van efficiency. Bestaat de mogelijkheid er niet om een van de kosten te droppen, dan bestaat er simpel ook geen mogelijkheid om de salarissen te verhogen.

Verkeerde cultuur
Om de subsidies van de overheid af te bouwen, moeten niet de kWh prijzen verhoogd worden, maar moet eerst nagegaan worden in welke mate de verschillende kosten verlaagd kunnen worden. Anders ontstaat een situatie waarbij de klanten voor verspilling, inefficiency en de exorbitante hoge salarissen, moeten opdraaien. Om dit te voorkomen moet de NV EBS van een verlieslatend bedrijf een zelfvoorzienend en gezond bedrijf gaan worden. Want een bedrijf dat op verlies draait, heeft geen ruimte voor salarisverhogingen en nog minder voor buiten proportionele hoge salarissen.

Sharvin Anandbahadoer, BSc, MBA
Advertenties