Veel belangstelling van diplomaten bij Javaanse Immigratie
10 Aug 2016, 00:47
foto
Een groepsfoto van diplomaten en politici te Mariënburg.


Diverse hoogwaardigheidsbekleders hebben dinsdag een krans gelegd bij het monument ter herdenking van de Javaanse Immigratie te Mariënburg. Daartoe behoorden de Indonesische minister Imam Nahrawi van Youth & Sport Affairs en de ambassadeurs Dominicus Supratikto (Indonesië), Ernst Noorman (Nederland), Satendar Kumar (India) en Zhang Jinxiong van China. Ook vertegenwoordigers van de politieke partijen KTPI, VHP, DA'91 en de NPS waren aanwezig.

De herdenkingsactiviteiten zijn georganiseerd door het Comité Day of the Wong Jawa. Net als de Nederlandse ambassadeur Noorman stonden vrijwel alle sprekers stil bij de Internationale Dag van de Inheemsen, die door de Verenigde Naties is uitgeroepen en sedert 2006 ook in Suriname een nationale feestdag is.

Trots op wie je bent
“Onze voorouders wilden een beter leven voor ons en dat mogen wij niet verloren laten gaan. Ik ben er trots op te kunnen zeggen: Ik ben een Surinaamse van Javaanse afkomst. Wees trots op wie je bent en wat je bent,” was de rode draad in de toespraak van Assembleelid Ingrid Karta-Bink, maar ook in die van andere sprekers zoals voorzitter Angelic del Castilho van DA'91. Zij merkte op dat "we trots mogen zijn op onze nazaten met Javaanse roots, die in staat zijn gebleken om zó ver van hun oorspronkelijke woonplaats de taal, cultuur en gewoonten intact te houden".

Paul Somohardjo, nu niet in de hoedanigheid van voorzitter van de Pertjajah Luhur, maar in de functie van voorzitter van het Comité Day of the Wong Jawa, stelde er trots op te zijn dat nazaten van de Javaanse immigranten de cultuur, taal en 'adat' nog konden behouden, ook al zijn ze zo ver van Indonesië verwijderd. Hij maakte er gewag van dat tijdens een eerder gehouden taalcongres in Indonesië bewondering was uitgesproken voor het feit dat nakomelingen van de Javaanse immigranten nu, zoveel jaren na de immigratie, nog steeds de oorspronkelijke taal van de eerste immigranten machtig zijn. Somohardjo zei dat de Indonesische minister Imam Nahrawi van Youth & Sport Affairs tot naar Suriname is gekomen om zich er van te vergewissen dat de Indonesische taal en cultuur nog gebezigd worden.

Positieve karaktertrekken
De Javaanse bevolkingsgroep is in deze regio uniek en dat biedt dan ook unieke perspectieven op het gebied van onder meer toerisme. Politica Del Castilho kaartte enkele positieve karaktertrekken van de Javaanse groep aan, zoals zij die ook in Indonesië heeft mogen ervaren tijdens haar ambassadeurschap. Het gaat onder andere om geloof in eigen kunnen en verdraagzaamheid. Zij stelde dat "we nooit spijt moeten hebben dat 126 jaar terug de Javaanse immigratie heeft plaatsgevonden. Zonder de Javaanse immigranten zou Suriname nooit zijn zoals het nu is.” Voorts merkte ze op dat Javanen 126 jaar terug weliswaar uit Indonesië zijn gekomen, maar nu honderd procent Surinamer zijn en er recht op hebben om elke positie te bekleden en elke post te ambiëren. “U mag niet afgerekend worden op kleur, politieke keuze of afkomst,” zei Del Castilho.

Dankbaar
Hoofdbestuurslid Robby Dragman van de KTPI zei dankbaar te zijn dat zijn grootouders destijds het besluit hebben genomen om zich in Suriname te vestigen en een toekomst hier op te bouwen. Hoewel het niet makkelijk was in het begin, is het de Javaanse immigranten en hun nazaten toch gelukt om gaandeweg de rit hun weg te vinden in de strijd om emancipatie. “We moeten ons bundelen en onze krachten blijven geven voor de ontwikkeling van ons land,” was de boodschap van Dragman. Collega-politicus en hoofdbestuurslid Glenn Oehlers van de VHP riep op tot bezinning en stelde dat deze generatie een basis moet leggen voor onze jeugd. Traditioneel werden er diverse activiteiten gehouden zoals culturele en muzikale optredens, die goed werden bezocht door duizenden bezoekers.
Advertenties