President Obama: We dragen Clinton naar de overwinning
28 Jul 2016, 12:36
foto
President Barack Obama spreekt tijdens de derde dag van de Democratische Conventie in Philadelphia. (Foto's: Reuters)


De Amerikaanse president Barack Obama heeft kiezers gesmeekt om zijn nalatenschap voort te zetten door Hillary Clinton te dragen naar de overwinning bij de presidentsverkiezingen in november. Hij heeft Clinton geprezen als de best gekwalificeerde persoon ooit om te dingen naar de functie in het Witte Huis.

Op de Democratische conventie in Philadelphia heeft hij gezegd dat de kiezers worden geconfronteerd met een keuze tussen hoop en vrees, waarmee hij de Republikeinse ‘inlandse demagoog’, Donald Trump aanviel. In een reactie heeft Trump de optimistische portrettering van de president afgewezen. “Ons land heeft geen 'al groot' gevoel voor de miljoenen prachtige mensen die in armoede, geweld en wanhoop leven," zegt hij op Twitter.

Obama heeft over zijn belangrijkste overwinningen in zijn achtjarig termijn als president verteld. Hij heeft een optimistische toekomst geschilderd. Hij heeft het karakter van Clinton geprezen en noemt haar “een leider met echte plannen om barrières te overwinnen, glazen plafonds af te breken en om de mogelijkheden voor elke Amerikaan te verbreden.” De president heeft zijn land beschreven als “vol van moed”, “fatsoenlijk en vrijgevig”, maar ook bezorgd om de raciale verdeeldheid en “gefrustreerd door politieke impasse.” Toen hij Trump noemde was er boegeroep. Obama zei daarop: “Geen boe, stem”

Hij zei dat Trump "zichzelf een zakenman noemt, dat is waar, maar ik moet zeggen dat ik genoeg zakenlieden en -vrouwen ken die opmerkelijke successen hebben bereikt zonder een spoor van rechtszaken en onbetaalde werknemers en mensen die het gevoel hebben alsof ze zijn bedrogen." Het staatshoofd voegde eraan toe: “Is er iemand die echt gelooft dat een man die 70 jaar heeft doorgebracht op deze aarde en geen respect toont voor werkende mensen plotseling uw kampioen gaat worden, je stem? Nee."

Hij stelde dat het grimmig Amerika-portret van Trump "niet de America was ik ken." De kwaliteiten van het Amerikaans volk prijzend, zei Obama: ”Vanavond vraag ik je om voor Hillary Clinton te doen wat je voor mij hebt gedaan. Ik vraag je om haar op dezelfde manier te dragen waarop je mij hebt gedragen." Onder gejuich op de conventie in Philadelphia zei hij: “Er is nooit een man of vrouw geweest, niet ik, niet Bill - Niemand is beter gekwalificeerd dan Hillary Clinton om te dienen als president van de Verenigde Staten.”

Hillary Clinton, de vrouw van voormalige president Bill Clinton, zal vanavond de nominatie van de partij voor het Witte Huis accepteren, waarmee de conventie wordt afgesloten. De presidentsverkiezingen zijn op 8 november.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April