ISIL-aanslag in Syrië eist 50 levens
27 Jul 2016, 09:37
foto
Gevreesd wordt dat het dodental van de aanval van vandaag in Qamishli aanzienlijk zal stijgen. (Foto's: Reuters)


In de overwegend Koerdische stad Qamishli in het noorden van Syrië zijn bij twee explosies ten minste vijftig mensen gedood. Tientallen anderen zijn gewond. De Syrische staatstelevisie meldt dat een vrachtwagen vol met explosies is opgeblazen aan de westelijke rand van de stad Qamishli, vlakbij de Turkse grens. Een paar minuten later is een motorfiets vol met explosies in hetzelfde gebied tot ontploffing gebracht.

De Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL, ook bekend als ISIS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat de aanval gericht was op een centrum van de plaatselijke Koerdische politie en een nabijgelegen overheidsgebouw.

In het verleden heeft ISIL verschillende bomaanslagen in Koerdische gebieden in Syrië uitgevoerd. De overwegend Koerdische door de Verenigde Staten gesteunde Syrische Democratische Krachten zijn de belangrijkste eenheden die de ISIL in het noorden van Syrië bestrijden. Ze hebben grote gebieden van de harde lijn strijders terug gewonnen.
De verwachting is dat het dodental van de aanval gedurende de dag aanzienlijk zal stijgen. De laatste aanval komt temidden van hevige gevechten in Aleppo, de grootste stad van Syrië, waar in de afgelopen dagen meer dan 50 mensen zijn gedood. De oorlog duurt al bijna zes jaar. Er is een hernieuwde internationale druk om volgende maand de vastgelopen politieke gesprekken over Syrië opnieuw op te starten.

Sprekend op dinsdag in Genève, Zwitserland, zei de speciale VN-afgezant voor Syrië, Staffan de Mistura, na besloten ontmoeting met Amerikaanse en Russische functionarissen, dat Washington en Moskou discussiëren over manieren om te werken naar de herinvoering van een wapenstilstand. De Mistura heeft eraan toegevoegd dat een derde ronde van de intra-Syrische vredesbesprekingen is gepland in augustus. "In het kader van de bilaterale vergadering van vandaag (dinsdag) is ook afgesproken dat de VN, de facilitator, de mediator moet blijven om voorstellen voor te voorbereiden over de aanpak van moeilijke onderwerpen die gerelateerd zijn aan de onderhandelingen," zei hij.

Het Syrische Observatorium schat dat er meer dan 280.000 mensen zijn gedood in de vijf jaren van bloedvergieten. Pogingen om te onderhandelen over een blijvende wapenstilstand zijn herhaaldelijk mislukt. Meer dan 4,8 miljoen Syriërs zijn vluchtelingen geworden die uit hun thuisland zijn verdreven. Binnen de grenzen van het land zelf zijn meer dan 6,5 miljoen mensen ontheemd.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April