Hillary Clinton officieel Democratische presidentskandidaat
27 Jul 2016, 00:29
foto
Hillary Clinton is de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van de Verenigde Staten. (Foto: Getty Images)


Democraat Hillary Clinton is de eerste vrouw in de geschiedenis van de Verenigde Staten, die door een grote partij is genomineerd voor het presidentschap. Ze heeft de mijlpaal bereikt in een hoofdelijke stemming van alle 50 staten tijdens de Democratische Nationale Conventie.

De nominatie van Clinton komt nadat aanhangers van senator Bernie Sanders de eerste dag van de conventie met boegeroep en gejoel hadden verstoord. Partijfunctionarissen hebben gewerkt om de spanningen te verlichten te midden van protesten. Clinton heeft meer dan de benodigde 2.382 gedelegeerden voor de nominatie gekregen. Nadat de afgevaardigde van South Dakota zich achter Clinton schaarde, was de nominatie een feit.

In een symbolisch gebaar van de eenheid van de partij, heeft de voormalige Democratische rivaal van Clinton, senator Bernie Sanders, de microfoon om de procedureregels op te schorten en Clinton te verklaren als de kandidaat gekozen bij acclamatie.

De voorzitter van het Democratisch Nationaal Comité, congreslid Marcia Fudge, heeft ingestemd met de handeling nadat een unanieme telling van de menigte uitbrak in gejuich terwijl ze nieuwe ‘Clinton-borden’ ophielden.

Voormalig president Bill Clinton zal later spreken over zijn vrouw, om aan te geven waarom ze is gekwalificeerd om zijn oude baan over te nemen. De tweede avond van de conventie zal zich richten op ras en rechtvaardigheid, onderwerpen die de Republikeinse Nationale Conventie vorige week in Cleveland hebben gedomineerd.
Op de eerste avond van de conventie na het boegeroep heeft Sanders als laatste spreker direct tegen zijn aanhangers gezegd: “Hillary Clinton moet de volgende president van de Verenigde Staten worden.” Bij de verklaring van haar nominatie heeft Sanders de rol van Clinton vertolkt die ze acht jaar geleden speelde na een hard bevochten strijd.

Tijdens de Democratische Nationale Conventie van 2008 had Clinton opgeroepen om Barack Obama bij acclamatie te kiezen, in een poging om de hoofdelijke stemming te voorkomen en zo de partij te verenigen achter zijn kandidatuur.
Advertenties