Jeugdparlement blij met vp en ministers op jeugdcongres
24 Jul 2016, 01:58
foto
Deelnemers aan het tweedaagse jeugdcongres.


Prya Sital, voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement (NJP), zegt dat het een historisch moment is dat vicepresident Ashwin Adhin, een groot aantal ministers en de vicevoorzitter van De Nationale Assemblee in het panel zaten van het nationale jeugdcongres. Zij hebben vragen van jongeren rechtstreeks beantwoord. "Nooit eerder hebben wij op een jeugdcongres zoveel ministers gehad," zegt Sital aan Starnieuws. Vandaag wordt het congres voortgezet.


Jongeren hebben de gelegenheid gekregen om hun mening te geven over maatschappelijke vraagstukken. Na acht jeugdcongressen de afgelopen jaren, is het bij het negende congres zeker de moeite waard om stil te staan en te evalueren wat tot nu toe is bereikt en wat de toegevoegde waarde is van de jeugdcongressen. "Waar staan we eigenlijk met het Jeugdparlement? Is het voor de samenleving duidelijk waarvoor het Jeugdparlement staat? Of zijn er nog steeds veel onduidelijkheden? Weten zowel jongeren als de beleidsmakers wat de meerwaarde is van een jeugdcongres? Dit zijn enkele vraagstukken die beantwoord dienen te worden, zodat wij als instituut niet afwijken van onze doelstellingen en hiermee ook onze bijdrage kunnen leveren aan het land, in het bijzonder het jeugdbeleid," zei Sital tijdens haar openingstoespraak.

Stilstaan bij doel
Volgens artikel 5 van het staatsbesluit van het Nationaal Jeugdinstituut, heeft het jeugdparlement als hoofdtaak, de regering te voorzien van informatie en inzichten alsook de uitvoering van het jeugdbeleid te bewaken en te controleren. Zij vraagt zich af in hoeverre het tot nu toe aan het Jeugdparlement gelukt is om invulling te geven aan dit artikel? En in hoeverre is het jeugdparlement in de gelegenheid gesteld om het jeugdbeleid te mogen controleren en te bewaken?

Sinds het aantreden van de huidige minister heeft hij een werkgroep in het leven geroepen, die het staatsbesluit moet herzien. Het doel hiervan is om mogelijkheden te creëren voor de jeugdorganen, zodat zij het jeugdwerk efficiënter en doelmatiger kunnen doen. "Als het voornaamste doel van jongeren, die de ambities hebben om jeugdparlementariër te worden, is om te werken voor de jongeren, zullen we het beste jeugdparlement hebben. Alle andere redenen kunnen ertoe leiden dat het Jeugdparlement bergafwaarts gaat, stelde Sital.

Standpunten serieus nemen
Het nationaal jeugdcongres is zonder meer het enige platform waar jongeren van alle districten bij elkaar komen en gezamenlijk hun standpunten naar voren brengen. Er is interactie waarbij aan de ene kant de jongeren hun gevoelens uiten en aan de andere kant de beleidsmakers voeding krijgen om beleid te maken. Sital vindt dat er meer inzet nodig is om effect te hebben. Jongeren moeten volgens haar meer serieusheid aan de dag leggen.

De achtergrond van het in het leven roepen van het Jeugdparlement is dat de beleidsmakers geïnteresseerd waren in wat zich onder de jongeren afspeelde, ze wilden weten wat de behoeftes waren van de jongeren en hun zienswijze over belangrijke vraagstukken. Als dit doel wordt vastgehouden door de beleidsmakers, zal elk jeugdcongres slagen, omdat uiteindelijk het de beleidsmakers zijn die de aanbevelingen van de jongeren in beleid moeten omzetten. Zij deed een dringend beroep op de beleidsmakers om de besluiten en standpunten ingenomen op het congres, serieus te nemen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April