Regering heeft beslist dat staatsveiligheid in gevaar is
02 Jul 2016, 01:44
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos tijdens een persconferentie donderdag. (Foto: René Gompers)


Op de vraag tijdens een persconferentie donderdag 'wie heeft vastgesteld dat de staatsveiligheid in gevaar is' heeft minister Jennifer van Dijk-Silos geantwoord dat de regering dit heeft vastgesteld. "De regering heeft het vastgesteld, niet de president, niet de minister van Justitie en Politie. De minister van Justitie heeft zich afgevraagd of er niet iets mis is met de rechtsstaat".

Van Dijk-Silos vindt dat staatsveiligheid niet geïnterpreteerd moet worden als "ik hoor geen bommen, granaten en schoten, dus de zaak is veilig". Er is volgens de bewindsvrouw ook een abstract begrip 'veiligheid'. Staatsveiligheid is volgens haar een 'vreselijk abstract begrip'. Bij veiligheid gaat het bij een concreet geval om opstanden. Mensen gooien met stenen en er wordt geschoten. Bij het abstracte is er iets met de Staat gebeurd. De Staat wordt in stand gehouden door de verhouding trias politica en het respect dat de machten voor elkaar hebben. Zij controleren mekaar en daardoor blijven ze in evenwicht, benadrukt de minister. Dit is niet zomaar verstoord.

"De bewaker van de rechtsstaat heeft zoveel zaken in strijd met de grondwet gedaan. Dit is een zeer ernstige verstoring. En je komt daardoor op het gebied van rechtsonzekerheid," stelt de minister. Zij noemt de uitspraak van de Krijgsraad in het 8 decemberstrafproces, diverse malen een climax. Burgers vertrouwen rechters niet meer, volgens de minister. Er ontstaat ongehoorzaamheid over vonnissen, die naast zich neergelegd worden. De grondwet, de moederwet, wordt volgens de minister zo vertrapt. Hierdoor is de Staat in gevaar. Dit valt onder het begrip 'abstracte staatsveiligheid'.

"Als de situatie zo doorgaat, geloof mij, het kan, ik zeg niet dat het is, het een wortel zijn van een burgeroorlog. En weet je waarom. Laten wij realistisch zijn. Ik heb niet voor niemendal verwezen naar de grootste politieke partij... Als er zoveel onrechtvaardigheid is, dat artikel 148 van de grondwet niet toepasselijk is op de voorzitter van een politieke partij, wat denk je dat de achterban van een politieke partij doet op den duur als dat maar voortgaat." De minister merkt op dat zij niet bezig is met intimideren, maar uitleg geeft.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April