Het waarborgen van de vrijheid
01 Jul 2016, 10:33
foto


Op 1 juli gedenken wij de afschaffing van de slavernij, welke 153 jaar geleden plaatsvond. Elke vorm van slavernij is absoluut af te keuren en zal met wortel en tak moeten worden uitgeroeid, daar geen enkel mens in geen enkele vorm mag worden onderdrukt. Het is belangrijk dat respect wordt opgebracht voor het leven van de mens en haar vrije wil in handelen, natuurlijk binnen de grenzen van beschaving en ethiek, eveneens zonder aantasting van het recht van een ander.

Het geven van invulling aan deze gedachtegang, gesitueerd binnen onze hedendaagse maatschappij, blijkt nog ver van het ideale te zijn. Als u de media volgt, of eventueel binnen het domein van uw vrienden, collegae of familie, zult u ongetwijfeld wel zaken opmerken die haaks staan op de gewenste situatie. Bijna dagelijks lezen wij over brute berovingen, echtelijke ruzies, erfgenamen die elkaar in de haren vliegen, dwang bevelen en andere minder prettige zaken die zich binnen onze maatschappij voltrekken. Zelfs moorden vinden veelvuldig plaats. In al deze gevallen zijn mensen dus het slachtoffer van een of andere vorm van onderdrukking, het zij door geestelijke of fysieke marteling of zelfs een combinatie van beiden.

Terugblikkend op de hedendaagse Surinaamse situatie worden wij geconfronteerd met verscheidene crises. Deze leggen een zware druk op onze schouders, in onze hoedanigheid als ouders, opvoeders, onderwijzers, maar ook als normale burger. Met de op hol geslagen koers en daarmee vanwege onze importeconomie gepaard gaande stijgende prijzen van goederen, lijken wij wel slaven die voor een steeds aan koopkrachtverlies onderhevig loon werken en geestelijk worden gemarteld als gevolg van de steeds toenemende zorgen van morgen. Anno 2016 na bijkans 41 jaar onafhankelijkheid, dus zelfbestuur, zou hiervan absoluut geen sprake van mogen zijn. Het is daarom onze plicht om allen oprecht ten strijde te trekken tegen elk een welke een voedingsbodem tracht te creëren voor onderdrukking van ons volk. Wij moeten onverschrokken deze poging in de kiem smoren en daarmee de 'srefidensi' voor onszelf en onze kinderen veiligstellen. Het is ons geboden om onderlinge onnodige spanningen binnen het gezin, de familie, buren en vrienden weg te nemen, de latente en thans vaker de kop opstekende discriminatie te onderdrukken en ons richten op de ernstige bedreigingen welke ons als volk trachten te bestormen.

Gezien onze huidige status in financieel- economisch, maar ook sociaal- maatschappelijk opzicht, moet het 'all hands on deck' zijn, waarbij wij allereerst moeten werken richting stabilisatie en daaropvolgend de groei-realisatie. Laten wij kracht putten uit de strijd die onze voorouders hebben geleverd tegen de 'katibo' om niet wederom te vervallen in de onderdrukking! Laten wij moed destilleren uit de naar een vrolijke toekomst vragende blikken in de ogen van onze schattige Surinaamse baby’s en ons allen behoeden voor de ontsporing van de rechtsorde die zal leiden tot beknotting van onze vrijheid! Het is onze plicht om onze nakomelingen te behoeden tegen elke vorm van onderdrukking, laten wij daarom in eenheid de emancipatie in Suriname veiligstellen! Leve Suriname leve de vrijheid! 'Sranan mi lobi yu'!

Drs. Frits Lalay
Advertenties