Mijnbouwwet en overeenkomst worden herzien
01 Jul 2016, 04:54
foto
NH-directeur Dave Abeleven met de Commissie Herziening Mijnbouwwet en Mijnontwikkelingsovereenkomst. (Foto: NH)


Directeur van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Dave Abeleven, heeft woensdag de Commissie Herziening Mijnbouwwet en Mijnontwikkelingsovereenkomst geïnstalleerd. De herziening is nodig, omdat het huidige Mijnbouwdecreet (decreet E-58, SB1986, no 28) niet meer voldoet. Nationaal en internationaal zijn er veel ontwikkelingen in de mijnbouwsector en ook de nationaal en internationaal aangescherpte milieuwetten en verdragen, moeten meegenomen worden.

De herziene wet zal moeten zorgen voor de nodige transparantie, bescherming en ordening van de mijnbouwsector. De commissie zal onder meer, de concept Mijnbouwwet artikelsgewijs screenen, vergelijken met de bestaande wetgeving en waar nodig bijstellen.

Taken
Een andere taak van de commissie is het weghalen van overlappingen met andere bestaande wetten zoals de Petroleumwet en overige wetten, waarbij er ook zal worden gekeken naar overeenkomsten met milieuwetten en andere milieuverdragen die de Staat Suriname heeft geratificeerd.

Het nagaan of er financiële sancties/wetten bij zwaarwegende overtredingen in de concept mijnbouwwet voorkomen, is een andere taak van de commissie. De werkgroep zal zich ook buigen over het verplicht stellen van Environmental/Social Impact Studies en Baseline studies bij aanvragen van bepaalde mijnbouwrechten (recht tot exploratie en exploitatie) en het komen tot betere regelvorming voor de kleinmijnbouw en exploitatie van bouwmaterialen en dit opnemen in de concept Mijnbouwwet.

Verder zal er in de wet ook duidelijkheid moeten komen over participatie van de Staat bij toekenning van het recht tot exploitatie. Opgenomen moet worden dat de Staat het recht van optie tot deelname in de exploitatie heeft bij het toekennen van voornoemd recht.

Abeleven zegt dat er veel werk verzet moet worden. Hij hoopt dat het wetsvoorstel in 2017 behandeld en goedgekeurd zal worden door het parlement. Het is de bedoeling dat binnen zes maanden de minister van Natuurlijke Hulpbronnen de officiële draft van zowel de wet als de Mijnontwikkelingsovereenkomst, in handen krijgt. Daarna zullen de Raad van Ministers, de Staatsraad en het parlement zich daarover buigen. Er zullen ook consultaties met stakeholders plaatsvinden, zegt de voorlichting van NH.

De commissie bestaat uit de volgende leden: Linda Linger, (vertegenwoordiger van de NV Grassalco/voorzitter), Reina Ormskirk,(NH), Bernard Paansa (NH/GMD), Henk Deel (RO), Winston Wirht (Financiën/ Belastingen), Preciosa Simons (NH), Vanessa Sabajo (BIS), Gina Griffith (NIMOS), Michael Naarendorp (Stichting Houders Mijnbouwrechten).
Advertenties