Krijgsraad wil duidelijk verzoek van auditeur-militair
30 Jun 2016, 11:08
foto
Auditeur-militair Roy Elgin voordat de zitting van de Krijgsraad vandaag begon. (Foto: Raoul Lith)


De Krijgsraad wil van auditeur-militair Roy Elgin concreet weten welk verzoek wordt gedaan. President van de militaire rechtbank, Cynthia Valstein-Montnor, las na een korte schorsing een brief voor die procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday aan haar heeft gericht. Hierin stelt de pg dat op grond van artikel 148 van de Grondwet een resolutie is ontvangen van president Desi Bouterse. Hij is de hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces die onder de hamer is.

In de brief aan de Krijgsraad zegt de pg dat opdracht is ontvangen van de president van de republiek Suriname om de 'vervolging van de gebeurtenissen van 7, 8 en 9 december 1982 met onmiddellijke ingang moet worden beëindigd'. De resolutie van de president is als bijlage aangehecht aan de brief van de hoogste vervolgingsautoriteit.

Valstein-Montnor merkt op dat de opdracht van de president van de republiek Suriname gegeven is aan de pg en niet aan de Krijgsraad. Daarom wil zij weten wat het Openbaar Ministerie precies vraagt. Op de zitting wordt het Openbaar Ministerie vertegenwoordigd door de auditeur-militair. Elgin heeft een schorsing aangevraagd. De zitting is nu geschorst in afwachting op het antwoord van de auditeur-militair.

Hierna is de zitting weer hervat. De auditeur-militair heeft gevraagd om het proces te beëindigen. Nu is de zitting opnieuw geschorst.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April