EU-ministers willen snelle uittreding Verenigd Koninkrijk
25 Jun 2016, 12:31
foto
De zes ministers van Buitenlandse Zaken die de Europese Unie hebben opgericht, zijn bijeengekomen in Berlijn, Duitsland. (Foto: AFP)


EU-landen hebben er bij Groot-Brittannië op aangedrongen snel gesprekken te voeren om de organisatie te verlaten en het lidmaatschap te beëindigen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Duitse Frank-Walter Steinmeier, vindt dat de onderhandelingen daartoe zo spoedig mogelijk moeten beginnen.

Hij heeft dat opgemerkt na een spoedvergadering van de zes leden die de Europese Unie (EU) hebben opgericht. De zes landen die deelnemen aan de top in Berlijn zijn Duitsland, Frankrijk, Italië, België, Luxemburg en Nederland. Ze zijn bijeen om de beslissing die de Britten donderdag in een historische referendum hebben genomen, te bespreken. De Britse premier David Cameron heeft gezegd dat hij in oktober zal aftreden en laat het aan zijn opvolger over om de gesprekken te voeren. De zes landen hebben hun krachten voor het eerst in de jaren1950 gebundeld en vormen nog steeds de kern van de EU.

"Wij zeggen het hier samen, dit proces moet zo snel mogelijk op gang komen, zodat we niet in het ongewisse worden achtergelaten, maar dat we ons kunnen concentreren op de toekomst van Europa," zegt Steinmeier. Zijn Nederlandse collega Bert Koenders vindt dat het continent geen politiek vacuüm kan accepteren. Volgens hem zal het geen ‘business as usual’ zijn. Over de onderhandelingen zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel: “Het zou niet eeuwig moeten duren, dat is zeker, maar ik zou niet vechten voor een snel raamwerk.”

De eerste top van EU-leiders zonder Britse vertegenwoordiging wordt woensdag gehouden, een dag nadat Cameron gesprekken heeft met de leden. De wereldwijde aandelenmarkten en de Britse pond zijn zwaar gekelderd na het nieuws van de uittreding van Groot-Brittannië. Het kredietbeoordelingsbureau Moody’s heeft de vooruitzichten van het land gebracht naar 'negatief'.

Het Verenigd Koninkrijk moet zich nu beroepen op artikel 50 van het EU-Verdrag van Lissabon, dat vervolgens de weg opent voor onderhandelingen voor de terugtrekking binnen twee jaar. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zegt dat de breuk tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk “geen minnelijke echtscheiding was", en dat ze geen "hechte liefdesrelatie" hadden. Hij vindt dat de gesprekken voor uittreding onmiddellijk moeten beginnen.

"De Britten besloten donderdag dat ze de Europese Unie willen verlaten, dus heeft het geen zin om te wachten tot oktober om te proberen te onderhandelen over de voorwaarden van hun vertrek," was Juncker te horen in een interview met het ARD tv-netwerk in Duitsland .
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April