Geen verband tussen ondernemer en zaak Meriba
22 Jun 2016, 08:18
foto


De ondernemer Rohitas S. (33) wordt samen met Romano Meriba en anderen verdacht van het plegen van een beroving. Op de rechtszitting van dinsdag heeft rechter Rewita Chatterpal aangevoerd dat er geen ‘link’ is in de zaak van de ondernemer met die van Meriba. Rohitas S. wordt niet verdacht van het plegen van misdrijven. Wel heeft hij de Vuurwapenwet overtreden.

Bij de ondernemer zijn er wapens aangetroffen. Ze legde de man een voorwaardelijk straf met een proeftijd van drie jaar en een boete van SRD 500 of een hechtenis van twee weken op. Rohitas S. had bekend dat hij de Vuurwapenwet had overtreden. Raadsman Benito Pick die de verdachte bijstond, vond dat het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk verklaard moest worden in deze zaak.

Pick voerde aan dat het gelijkheidsbeginsel en het verbod op willekeur zijn geschonden. De man was slachtoffer in deze zaak. De advocaat merkte op dat in vergelijkbare situaties op een andere manier is gehandeld. Bij een redelijke en billijke belangenafweging zou het OM moeten oordelen en de man niet vervolgen.

De rechter voerde aan dat de literatuur en jurisprudentie op dit stuk op één lijn zijn. Ze verwierp het verweer van de raadsman en deelde niet de mening dat het OM de bovengenoemde beginselen geschonden heeft. Om dat te kunnen bewijzen moest er veel meer aangekaart worden. Het OM mag beslissen om mensen niet meer te vervolgen.
Advertenties