Brunswijk: Holland is de redding, niet IMF
30 May 2016, 00:00
foto
ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk tijdens de massabijeenkomst in zondag. (Foto's: René Gompers)


ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk vindt dat Nederland de redding is van Suriname. De regering hoefde helemaal niet naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te gaan. Er zijn andere mogelijkheden volgens de politicus om aan geld te komen. Aandelen die de Staat heeft bij Surgold (Newmont) en Staatsolie, konden worden verkocht aan het volk. De relatie met Nederland zou ook maken dat Suriname aan financiering van projecten kon komen. Brunswijk zei op een massabijeenkomst in Flamboyant Park dat als hij naast president Desi Bouterse zou staan, hij hem had kunnen tegenhouden om naar het IMF te gaan.

Brunswijk merkte op dat de kas van de Centrale Bank leeg is. Er zijn geen dollars meer. De regering weet geen raad wat te doen. Er moeten ondernemers betaald worden, er is geld nodig. De mensen raken in de war. Als er geen geld is, moet je geld gaan lenen bij de bank, maar je moet weten waar je leent. Als je naar een geldschieter gaat, kan je je huis kwijtraken, hield Brunswijk zijn gehoor voor. Hij haalde aan dat IMF zakelijk is.

"Tide na dey un de afhankelijk fu bakra basi," stelde Brunswijk. In 1975 is Suriname onafhankelijk geworden, maar nu is het land weer afhankelijk van 'de witte man'. Hij haalde aan dat IMF hem gezegd heeft dat 5000 ambtenaren naar huis moeten. Volgens Brunswijk is op alles 'ja en amen' gezegd tegen IMF, omdat er voorwaarden worden gesteld om het geld te lenen. Hij voerde aan dat Jamaica met het IMF in zee is gegaan, maar grote problemen heeft. Brunswijk deelde zijn achterban mee dat hij correcties kon brengen toen hij nog deel uitmaakte van de vorige regering. Hij kon Bouterse weer op het rechte pad brengen, maar nu is er niemand die dat kan doen, waardoor de regering geen raad weet wat te doen.

Brunswijk zei dat als je uit huis van je moeder gaat en je hebt problemen, ga je weer terug. "De enige redding die Suriname heeft, is dat un musu wroko nanga Holland baka. Holland na enige redding," stelde Brunswijk. Hij gaf voorbeelden aan over de samenwerking tussen Suriname en Nederland. Hij noemde onder andere de stedenband, de relatie met Medische Zending en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Nederland zou volgens Brunswijk gratis projecten uitvoeren, waardoor IMF niet nodig was. Hij haalde aan dat Bouterse iemand kon sturen om met Nederland te onderhandelen als hij niet zelf wil praten over ontwikkelingssamenwerking. "En toch zegt men ABOP geen visie heeft, terwijl met verkoop van aandelen, wij 500 miljoen dollar konden vinden. Suriname zou zonder IMF uit de problemen kunnen komen."

De politicus zei dat ABOP niet op straat gaat, omdat Bouterse de verkiezing gewonnen heeft met 26 zetels. Hij maakt zich op voor 2020. Brunswijk merkte op dat het een andere zaak zou zijn als Bouterse nu zegt dat hij moe is, "Bravo luku san yu e du". Brunswijk zei dat als de president niet meer kan, draait hij het land. Hij had al eerder gezegd dat de boot aan het zinken is. Hij kon zijn ogen niet geloven toen hij de lege stoelen zaterdagavond in Ocer zag. "Dit is een duidelijk signaal. Den suma weri, den ne verstan a systeem moro," stelde de ABOP-voorzitter. Hij demonstreerde met een loop van Flamboyant Park naar de rotonde van de Jagernath Lachmonstraat wat er zal gebeuren als ABOP op straat komt. Er moet een oplossing komen want mensen zullen in armoede terechtkomen.
Advertenties

Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March