LVV: Telen van wortelen in Suriname mogelijk
27 May 2016, 02:38
foto
Wortelen geplant door het ministerie van LVV. Het teeltproces duurt 90 dagen. (Foto: LVV)


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is bezig met het testen van wortelteelt in Suriname. Er zijn intussen drie variëteiten uitgetest. Na drie testen is gebleken dat de variëteit Sancalerio Carrotta, telkens een goede productie oplevert. Uit het productiecijfer is de conclusie getrokken dat deze variëteit goed gedijt in Suriname.

Het teeltproces, vanaf het zaaien tot het oogsten, duurt 90 dagen. De grond mag niet veel vocht hebben, anders barsten en smelten de wortelen. “Suriname moet werken aan importvervanging en de bedoeling is om buitenlandse groentesoorten ook in Suriname op grote schaal te telen. Op deze manier wordt er werkgelegenheid gecreëerd. Het betekent verder verhoogde inkomsten voor de agrariërs en besparing van deviezen”, zegt minister Soeresh Algoe van LVV.

In het kader van diversificatie, stimulatie en promotie van de landbouwgewassen zoekt LVV naar betere variëteiten van gewassen. Alvorens de nieuwe variëteiten voor commerciële doeleinden worden geplant, moeten er eerst proeven worden genomen om na te gaan welke variëteiten het beste groeien onder Surinaamse klimatologische omstandigheden. Er wordt nagegaan hoe de gewassen reageren op de temperatuur, bodemgesteldheid, ziektes en plagen.

Het ministerie van LVV heeft diverse testen gedaan op enkele gewassen zoals bloemkool, broccoli en paprika, waarbij het resultaat positief is. Deze gewassen groeien ook goed in Suriname, deelt LVV mee.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April