Arbeid baant weg voor investeerders
26 May 2016, 22:44
foto
Minister van Arbeid Soewarto Moestadja poseert met de commissie Herziening Ontslagrecht Suriname. (Foto: Arbeid)


De commissie Herziening Ontslagrecht Suriname moet binnen zes maanden wetsvoorstellen aanbieden aan de minister van Arbeid voor het moderniseren van het publiekrechtelijk deel van het ontslagrecht. Minister Soewarto Moestadja zei bij de installatie van de commissie, dat er hierbij rekening gehouden moet worden met de belangen van werknemers en werkgevers.

Bij het uitvoeren van de werkzaamheden zal de commissie zich laten leiden door ILO verdragen en aanbevelingen, de Caricom modelwetgeving, moderne jurisprudentie en consultaties met de vakbeweging en het bedrijfsleven en additionele internationale experts. Moestadja gaf aan dat er in het kader van het stabilisatie en herstelprogramma 2016-2018, een belangrijke taak is weggelegd voor Arbeid om een goed klimaat te scheppen voor het aantrekken van investeerders. “De aanpassingen in de wetgeving horen daar ook bij.”

De Surinaamse regering heeft in januari 2015 het ‘ILO Decent Work Country Program Suriname 2014-2016’ getekend. De mede ondertekenaars van dit programma zijn de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de vakbeweging. Evaluatie en herziening van de ontslagprocedures zijn onderdeel van dit programma, zegt de voorlichting van Arbeid.

Glenn Piroe is voorzitter van de commissie. In de commissie zitten verder M.Kandhai- Ramai (secretaris), G. Mangroe, M.Berghout, W.Wijngaarde, H. Doelwijt en I. Edam.
Advertenties