Welzijn: SER is er niet om brand te blussen
23 May 2016, 00:38
foto
Ferdinand Welzijn, voorzitter SER


De Sociaal Economische Raad (SER) is niet ingesteld om in een crisissituatie, terwijl het huis in brand staat, oplossingen aan te dragen. "Er is paniek, er heerst een grote crisis, de sirenes loeien, ook de mensen gillen, koeien loeien, plunderaars loeren, hoeveel tijd is er voor diepgaande beraadslagingen? Wat er moet gebeuren is gestructureerd crisisoverleg met het bedrijfsleven, vakbeweging, politieke leiders en het maatschappelijke middenveld. Met leiders die de verantwoordelijkheid op zich wensen te nemen voor het blussen van de brand”, zegt Ferdinand Welzijn, voorzitter van de SER.

Welzijn die zondag te gast was in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC stelt dat de SER geen advies zal kunnen geven op korte termijn over de energietarieven die intussen al ingegaan zijn. Er is daarvoor meer onderzoek nodig. Het is niet te doen om nu een advies uit te brengen, ook al heeft de regering dat gevraagd. Welzijn is een van de technocraten die door de regering is gevraagd om zitting te nemen in de SER.

Welzijn benadrukt dat het vertrouwen belangrijk is om Suriname van verdere afgang te behoeden. Daar is goed leiderschap voor nodig. "Wij hebben leiders nodig die het vertrouwen van hun volgelingen kunnen winnen. Maar als er geen vertrouwen is, als er geen wederzijds respect is, zullen anderen het voor ons doen. In het verleden heeft Nederland het voor ons gedaan nu zal IMF het waarschijnlijk worden."

Vertrouwen belangrijk
Welzijn vindt dat wat het land nu overkomt, een les moet zijn voor politieke machthebbers. Partijpolitieke machthebbers weigeren om het maatschappelijke middenveld op een gestructureerde wijze te betrekken bij het maken van beleid.
“Indien er op een bepaald kruispunt vanwege de toename van de verkeersstroom de veiligheid in gevaar komt, er vertraging ontstaat, de doorstroming wordt belemmerd, dan ontstaat er irritatie, dan kan je een crisismanager vragen om het probleem op dat punt aan te pakken. Dat kan alleen wanneer het probleem geïsoleerd is”. De uitslag is een onsamenhangende oplossing die het probleem verplaatst en niet doet verdwijnen,” illustreert de voorzitter van de SER de situatie.

Een goede leider zal de SER inschakelen en vragen om een wetenschappelijke studie te maken van de situatie, data analyses, argumentaties aan de hand van deugdelijk onderzoek. De grootste fout die ook grote leiders en managers maken is om spoedoplossingen te eisen. Machthebbers hebben altijd haast, willen zaken snel gerealiseerd zien. Daar is niets fout mee, maar door haastig te werken wordt de kans op fouten verveelvoudigd. Als zaken planmatig aangepakt worden en structuren worden gevolgd, is de kans op fouten – zelfs fatale fouten – volgens Welzijn klein.

Onafhankelijk adviesorgaan
Welzijn geeft aan dat de SER een onafhankelijk adviesorgaan is, dat bij wet is ingesteld. De SER adviseert de overheid over kwesties op het gebied van economisch en sociaal beleid. SER vormt een forum waar met sociale partners – vakbeweging, bedrijfsleven’ en het maatschappelijk middenveld – consultatie plaatsvindt voor deugdelijk, degelijk, betrouwbaar overheidsbeleid. Deze vorm van consultatie moet resulteren in adviesrapporten ondersteund door data, analyses, argumenten en aanbevelingen.

De wet SER is in 2004 (een jaar voor de algemene verkiezingen van 2005) in De Nationale Assemblee aangenomen. De regering-Venetiaan heeft in haar tweede termijn wederom een jaar voor de verkiezingen in 2009) de SER geïnstalleerd. De regering-Bouterse heeft een jaar na haar aantreden in 2011 besloten de SER te discontinueren. Er is vanaf toen herhaaldelijk bij elke gelegenheid zowel door het bedrijfsleven als de vakbeweging aangedrongen om tot installatie van de SER over te gaan. De eerste voorzitter van de SER, Hans Lim A Po, heeft baanbrekend werk verricht, waarvoor volgens Welzijn de samenleving haar erkentelijkheid moet uitspreken.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April