Dodson: Aanpassing stroomtarief pijnlijk maar noodzakelijk
06 May 2016, 00:00
foto
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen.


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) onderkent dat de verdere verhoging van de elektriciteitstarieven pijn doet. De bewindsman stelt in gesprek met Starnieuws dat deze aanpassing noodzakelijk is om de stroomvoorziening te kunnen garanderen. Hij erkent dat de regering de verdere verhoging had aangehouden. "Maar intussen zijn de brandstofprijzen weer omhoog gegaan en de koers is enorm gestegen. Er was geen andere keus dan de verhoging door te voeren. Wij hebben het overgrote deel van de verbruikers ontzien. Bovendien komen er compenserende maatregelen in het crisisbeheersingsplan," zegt Dodson.

De bewindsman zegt dat de regering gekozen heeft voor een gebalanceerde prijs voor elke groep, zodat de tarieven dragelijk zijn. Dodson benadrukt dat er een voorlichtingscampagne op touw is gezet, zodat mensen weten hoe zij kunnen bezuinigen. Er wordt betaald voor het verbruik. "Hoe zuiniger het verbruik, hoe minder er betaald hoeft te worden. Als wij niet stapsgewijs overgaan tot een reële prijs, belandt de EBS in een positie waar weer aan loadshedding gedaan moet worden," zegt Dodson.

De minister vindt het jammer dat het bedrijfsleven en de vakbeweging hun vertegenwoordigers teruggetrokken hebben uit de commissie basistarieven. Dodson benadrukt dat deze commissie niet verantwoordelijk is voor de prijs die de regering heeft vastgesteld. De commissie is bezig met modaliteiten om te komen tot de kostprijs van EBS. Dodson zegt dat iedereen weet dat de nutsbedrijven jarenlang gesubsidieerd werden. "Dit is niet meer te dragen. Geleidelijk aan wordt de subsidie afgebouwd. Zonder het Internationaal Monetair Fonds, waren wij hier al mee bezig. Deze stap heeft de regering gezet om de voorzieningen te kunnen garanderen," legt de bewindvoerder op NH uit.

"De tarieven van de nutsvoorzieningen moeten niet op zichzelf beoordeeld worden. Deze maken deel uit van het crisisbeheersingsprogramma van de regering. De stroomrekening krijgen de verbruikers in juni. In de tussentijd zal het integrale programma verder worden bediscussieerd in De Nationale Assemblee en met de sociale partners," stelt Dodson. Hij haalt aan dat inhoudelijk gekeken moet worden naar de opbouw en de doorberekening van de tarieven.

Op de vraag of de beloofde bezuinigingen bij EBS worden doorgevoerd, antwoordt de minister dat daarmee gelijk een begin is gemaakt. Er zijn nog enkele zaken die aangepakt worden, zoals het rationaliseren van het personeelsbestand. Ook de inkoop van stroom bij Suralco moet verder besproken worden. De stroomkorting die het personeel krijgt bij de EBS is eveneens een discussiepunt met de bond. Ook de contracten die eerder gesloten zijn, liggen op de operatietafel, zegt Dodson. De minister geeft toe dat de bekendmaking van de tariefaanpassing niet op de juiste manier heeft plaatsgevonden. Er had gelijk meer uitleg moeten worden gegeven. Dodson is voor dringende zaken uitlandig en keert zaterdag terug.
Advertenties