Minister Algoe op voedselconferentie in Kazachstan
28 Apr 2016, 11:29
foto
Minister Soeresh Algoe samen met andere OIC-vertegenwoordigers in Astana, Kazachstan. (Foto: min. LVV)


Landen moeten de handen in één slaan om te streven naar maximale voedselproductie en het garanderen van de voedselzekerheid om uiteindelijk het gemeenschappelijk doel van ‘zero hunger’ te realiseren. Dat heeft minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij gezegd in Astana, Kazakhstan. Hij woont er de 7e ministeriële vergadering bij van de Organisatie van Islamitische samenwerking (OIC) over voedselzekerheid en agrarische ontwikkeling.

De conferentie bespreekt de huidige toestand van de landbouw en voedselzekerheid in de lidstaten en de oprichting van de Islamitische Organisatie voor voedselveiligheid. De OIC-ministeriele conferentie wordt gehouden om de verschillende programma’s en projecten die de organisatie en haar instellingen uitvoeren, te ondersteunen. Aan de orde komen de Jeddah-verklaring over voedselzekerheid en aanverwante programma’s die worden uitgevoerd door de islamitische solidariteitsfonds voor ontwikkelingssamenwerking, het OIC-plan van aanpak voor de samenwerking met Centraal-Azië en andere programma’s en projecten.

De aanhoudende moeilijkheden en uitdagingen voor landbouwontwikkeling en voedselzekerheid in OIC-lidstaten te midden van de dalende verhouding van landbouw in het Bruto Binnenlands Product (BBP) van de lidstaten. In 1990 werd gemiddeld 16,3% van het BBP binnengehaald door de landbouw, nu is dat gedaald tot 10,3%. De statistieken voor 2015 geven ook aan dat 28 OIC-lidstaten vallen onder de 54 landen in de wereld die worstelen met voedseltekorten.

Minister Algoe heeft ook een kort onderhoud gehad met zijn collega van de Republiek Kazakhstan, Asylzhan Mamytbekov. De bewindsman heeft aangegeven dat de agrarische sector de fundamentele voorwaarde is voor de ontwikkeling en het voortbestaan van de mens. “Het garanderen van de nationale voedselzekerheid is in verband met de groei van de wereldbevolking een uitdaging waarmee landen worden geconfronteerd.” De conferentie die dinsdag is begonnen, wordt vandaag afgesloten.
Advertenties