Venezuela introduceert tweedaagse werkweek
27 Apr 2016, 10:22
foto
Winkels doen gedurende enkele uren zaken zonder elektriciteit, sinds de bezuinigingsmaatregelen
in Venezuela zijn ingevoerd. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse regering heeft een tweedaagse werkweek opgelegd voor werknemers in de publieke sector. Het gaat om een tijdelijke maatregel om de ernstige energiecrisis waarmee het land kampt te helpen overbruggen.

Vicepresident Aristobulo Isturiz heeft aangekondigd dat ambtenaren alleen om de maandag en dinsdag aan het werk moeten komen tot de crisis voorbij is. De grote droogte waarmee Venezuela wordt geconfronteerd, heeft de waterstanden van de belangrijkste hydro-elektrische dam dramatisch verlaagd. Maar de oppositie beschuldigt de regering van mismanagement van de crisis.

De maatregelen die vicepresident Isturiz op de nationale televisie heeft bekendgemaakt zijn van invloed op twee miljoen werknemers in de publieke sector. “In de publieke sector zal er op woensdag, donderdag en vrijdag niet worden gewerkt, met uitzondering van de fundamentele en noodzakelijke taken.”

President Nicolas Maduro had al het grootste deel van de 2,8 miljoen overheidsambtenaren van Venezuela op de vrijdag vrij gegeven voor april en mei, om te bezuinigen op het elektriciteitsverbruik. Venezuela is zwaar getroffen door het El Niño weerfenomeen. Als het begint te regenen, zal het land volgens Maduro terug gaan naar de normale gang van zaken.

"We vragen internationale hulp, technische en financiële hulp om de situatie te helpen keren," zei hij. "We proberen op de best mogelijke manier om te gaan met de situatie, terwijl we wachten op de regen." Maduro zegt dat verschillende landen in de regio zijn getroffen door de droogte veroorzaakt door El Niño. “Maar Venezuela heeft de hoogste binnenlandse energie-consumptie.”

De regering heeft al een aantal andere maatregelen genomen om te proberen om te gaan met de crisis. In februari is winkelcentra meegedeeld om hun openingstijden te verminderen en hun eigen energie te genereren. Vorige week heeft de regering gezegd dat zij overweegt om de klok een half uur vooruit te zetten om de energiebehoefte in de vroege avond te verminderen. Ook is aangekondigd dat er gedurende vier uren stroomonderbrekingen zullen zijn.

De energiecrisis heeft de ernstige economische crisis alleen maar verergerd. Veel zakenmensen en politici van de oppositie geven de schuld van de energiecrisis en de schaarste aan basisgoederen aan het economisch wanbeheer van de overheid. Het land is ook getroffen door de scherpe daling van de inkomsten voor zijn voornaamste exportproduct, olie.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April