Gezondheidssector versterken met Indonesische krachten
27 Apr 2016, 08:35
foto
Jim Rasam, CEO van Intermed Group of Companies. Foto: Ranu Abhelakh


De Intermed Group of Companies is voornemens om Indonesische medici en verpleegkundigen naar Suriname te halen, zegt de CEO Jim Rasam aan Starnieuws. Volgende maand tekent hij in Jakarta (Indonesië) een Memorandum of Understanding met het ministerie van Volksgezondheid in Indonesië. “Wij willen krachten in de zorg laten halen, waar wij nu een tekort aan hebben.”

Rasam, arts en ondernemer, zegt dat de experts in de gezondheidssector artsen of verpleegkundigen kunnen zijn. Het hangt allemaal af van de lokale behoefte en het budget. In eerste instantie denkt hij aan het binnenhalen van vijf of zes verpleegkundigen. “Het wordt een testperiode van een jaar en dan kijken wij hoe het werkt.” Zijn eigen medische onderneming zoekt naar dialyse verpleegkundigen.
Het binnenhalen van de Indonesiërs is een particulier initiatief, benadrukt Rasam.

Het zal precies om dezelfde werkwijze gaan, die hij al jaren hanteert bij de Filipijnse verpleegkundigen. Met deze tweede try-out probeert hij ook een cultuur omslag te brengen in de gezondheidssector. Patiënten worden vaak genoeg ‘geslachtofferd’. Zij zijn al ziek en worden dan nog onbeleefd en onheus behandeld –de goede niet na gesproken, legt hij uit. “Met de Filipijnen is de verandering al gemerkt. Je ziet dat het heeft gewerkt met hen.”

500 verpleegkundigen
In oktober 2015 maakte het Indonesische dagblad Jakarta Post bekend dat het provinciaal bestuur van Midden-Java 500 verpleegkundigen naar Suriname stuurt om te voorzien in de toenemende vraag naar medische professionals. Rasam legt uit dat die berichtgeving op een miscommunicatie berustte. In een meeting met de bezoekende gouverneur Ganjar Pranowo van Midden-Java in Paramaribo, heeft Rasam de gezondheidssituatie in Suriname geschetst. “Ik heb gezegd dat er een tekort was van ongeveer 600 verpleegkundigen. Ze worden wel lokaal opgeleid, maar trekken weg.” Met de komst van 100 Filipijnse verpleegkundigen, was er nog een gat te dichten van 500.

Volgens Rasam, wilde de gouverneur weten waarom er niet met Indonesische verpleegkundigen wordt gewerkt. “Ik vertelde dat ik in 2008 al naar potentiële dialyse verpleegkundigen zocht. Maar er was een taalbarrière.” De gouverneur gaf aan dat er intussen hieraan is gewerkt en hij eventueel in de behoefte van 500 kon voorzien. “De Jakarta Post journalist die aanzat in de meeting, heeft het verhaal groter gemaakt: Indonesië levert 500 verpleegkundigen.”
Intermed Group of Companies zal ook samenwerken met een Indonesische investeerder, om een medisch centrum voor onder andere stamcel onderzoek in Suriname op te zetten. “Het idee is om Suriname tot een medische hub in de regio om te bouwen voor bepaalde onderzoeken.”
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April