Staatsolie optimistisch over offshore-activiteiten
20 Apr 2016, 16:41
foto


Staatsolie Maatschappij Suriname NV hoopt op goede resultaten van de offshore-activiteiten in het land. Het bedrijf wijst erop dat ondanks lage olieprijzen, buitenlandse oliemaatschappijen blijven investeren in het Surinaams offshore-gebied. In mei starten het Maleisische Petronas en het Duitse Deutsche Erdoel AG (DEA) met het boren van de exploratieput Roselle-I in offshore Blok 52.

Voor deze exploratiewerkzaamheden wordt het boorplatform Ralph Coffman-Rowan ingezet. Het boorplatform is op 18 april vertrokken uit Chaguaramas Bay in Trinidad en zal over ongeveer twaalf dagen in Suriname zijn.

Blok 52 is 4.749 km2 groot en ligt 130 kilometer ten noorden van de kust van Paramaribo. De waterdiepte van het gebied waar deze twee oliemaatschappijen actief zullen zijn is 50 tot 200 meter. Er zal worden geboord tot een putdiepte van ruim 5 kilometer. Er is drie maanden uitgetrokken om de exploratieput Roselle-I te boren.

Petronas zal na de boring aan de hand van de resultaten besluiten of hij fase 2 van het programma – het boren van een tweede exploratieput - zal uitvoeren. Staatsolie en Petronas hebben in april 2013 een productiedelingscontract gesloten voor exploratie en eventuele productie van dit blok. Petronas is ook actief in Blok 48 en is partner van Apache en Cepsa in Blok 53.

In het Surinaams offshore-gebied zijn er tien internationale oliemaatschappijen bezig met exploratieactiviteiten. Het gaat om Petronas, Tullow Oil, Statoil, Apache, Kosmos Energy, Inpex, Cepsa, Chevron, Noble Energy en DEA.

De hoop op goede resultaten in het offshore-gebied is gebaseerd op de grote olievondst van de Amerikaanse oliegigant Exxon-Mobil in 2015 in het offshore-gebied van Guyana. De belangstelling voor het Guyana-Suriname bekken is door deze olievondst verder toegenomen, zegt Staatsolie in een persbericht. Het Guyana-Suriname bekken is het gebied dat Guyana, Suriname en een gedeelte van Frans-Guyana beslaat en dat overeenkomsten vertoont met onder andere Ghana, Côte d’Ivoire in West-Afrika. De ontdekking in de exploratieput Liza-1 van Exxon-Mobil “zal het inzicht in de geologie van het Guyana–Suriname bekken vergroten en is daarom ook voor Suriname van belang.”
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April