Column: Love is in the air
04 Apr 2016, 11:36
foto
Seif Eldin Mustafa (links) en passagier Ben Innes.


Seif Eldin Mustafa heet hij. Je ziet hem op de foto links met een bomvest, die later nep bleek te zijn. Naast hem staat een passagier, Ben Innes, die zich realiseerde dat het toch een bijzonder moment was. Dus liet hij een foto nemen van hem en Seif. De stewardess die de foto nam, moet het ook bijzonder hebben gevonden. Ben verklaarde later dat hij Seif vroeg om een selfie te maken en die murmelde: 'OK'. Ben dacht: als ik toch opgeblazen wordt, is er hopelijk een herinnering vastgelegd aan deze speciale gebeurtenis, met een brede smile nog wel.

Seif heeft vorige week voor opschudding gezorgd. Hij kaapte in Egypte een toestel en eiste dat het vliegtuig naar Cyprus moest gaan. Hij wilde zijn ex-vrouw zien. Je vraag je af: hoe is die man in hemelsnaam met een bomvest door de controle heen gekomen? Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken geeft het antwoord: “He’s not a terrorist, he’s an idiot.” Idioten worden niet gecontroleerd, alleen terroristen. Je vraag je af: wie is hier de idioot.

Toen bleek dat het om een liefdesdaad in plaats van een terroristische actie ging, kwamen de inventieve reacties los. Als een terrorist, die zich op de islam beroept, een actie pleegt, dan worden gematigde moslims gevraagd om die daad te veroordelen. Nu werden alle gematigde echtgenoten opgeroepen om de daad van Seif te veroordelen.
Moslims die na een terroristische aanslag worden aangesproken om uitleg te geven, reageren vaak gelaten. Iemand meldt: “I confronted a married man yesterday. I asked him to explain #EgyptAir incident. He said "Nothing to do with me". A mealy mouthed reply.” Op Twitter verscheen het bericht: “Breaking News: The #EgyptAir hijacker belongs to terror group IMISSU.”
Seif heeft de lat hoog gelegd voor alle romantische koppels. Stel je voor dat je op Valentijns dag met een bos rozen naar je lover komt als blijk van je liefde voor haar. Grote kans dat ze antwoord: “Is dit alles? Seif heeft een vliegtuig gekaapt compleet met nep bomvest om te laten zien hoeveel hij van zijn lover houdt. Zo ver kan een man gaan. En jij komt aandragen met een zielige bos bloemen? Hoeveel hou je eigenlijk van me met je bloemen van 20 SRD?”
Seif heeft het voorgoed voor alle mannen verpest.

Sandew Hira

Thursday 23 May
Wednesday 22 May
Tuesday 21 May