Suriname neemt op valreep wetten aan tegen 'blacklisting'
25 Feb 2016, 00:01
foto
Alle leden van De Nationale Assemblee hebben voor de drie wetten gestemd. (Beeld: DNA)


De Nationale Assemblee heeft woensdagavond rond 21.00 uur met algemene 36 stemmen drie wetsontwerpen aangenomen om te voorkomen dat het land door De Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) op de 'zwarte lijst' wordt geplaatst. Op 11 maart moet Suriname een rapport opsturen, waarna de expert van CFATF op 15 maart reageert. Na de reacties van Suriname en de expert, worden de bevindingen van de CFATF medio mei gepresenteerd. Suriname was drie achtereenvolgende jaren niet aanwezig. Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie beloofde De Nationale Assemblee dat zij er alles aan zal doen dat deze keer Suriname wel aanwezig is.

De wetsontwerpen, Identificatieplicht Dienstverleners, Melding Ongebruikelijke Transacties en Internationale Sancties, moeten volgens de minister ervoor zorgen dat hiaten in de wetgeving worden weggemaakt. Op vragen van VHP-fractieleider Chan Santokhi antwoordde Van Dijk-Silos dat afstemming is gepleegd met deskundigen van de CFATF. De bewindsvrouw en de Assembleeleden zijn zich er bewust van dat met de aanname van de wetsontwerpen het werk niet af is. Suriname moet invulling geven aan de verdragen die het getekend heeft. Nog meer wetten dienen in overeenstemming te worden gebracht, terwijl instituten daadwerkelijk moeten optreden.

De wetsontwerpen moesten met de hete adem van CFATF in de nek, in sneltempo worden behandeld en aangenomen. De ontwerpen zijn dinsdag en woensdag behandeld. Na diverse wijzigingen zijn de ontwerpwetten aangenomen. Naast de commissie van rapporteurs hebben diverse leden van oppositie en coalitie bijgedragen om de ontwerpwetten staande de vergadering aan te passen. Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, zei dat er veel wijzigingen zijn aangebracht. De minister is volgens hem flexibel geweest en heeft veel van de wijzigingen meegenomen in de ontwerpwetten. Diverse Assembleeleden benadrukten dat het natraject belangrijk is. Benadrukt werd dat het nooit meer mag voorkomen dat op het laatste moment wetten goedgekeurd moeten worden.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April