Column: Politieke Borrelpraat 292
21 Feb 2016, 21:45
foto


“Zo heren, zet je schrap: de valutaveilingen komen eraan, begin maart.”
“Ik begrijp nog steeds niets van dat ding.”
“Ga jij valuta kopen op de veiling?”
“Nee, maar die koers, die prijzen…”
“Nogmaals: ga je valuta op de veiling kopen, vroeg ik.”
“Nee, dat mogen alleen de commerciёle banken, maar stel dat die prijzen elke week…”
“Dan moet je je hoofd er liever niet over breken. Je begrip van economie gaat tot de prijzen in de winkel die zo laag mogelijk moeten blijven. Okee, dat is je goed recht, maar hou het daarop; ga je niet opwinden over die ‘ienbere’ van dat ding.”
“Ik ben het eens met Ron; jullie beginnen moord en brand te schreeuwen en te blèren, voordat je geslagen bent. Waktie rustig; hou liever de prijzen in je vaste winkels scherp in de gaten. Schrijf ze op.”
“Ik zie het zo. Stel je bent passagier in een vliegtuig van, zeg maar, Stabiel Landing Maatschappij; je hebt betaald om, zeg maar, naar Orlando te vliegen. Waarom ga je je hoofd breken over hoe duur die maatschappij z’n kerosine inkoopt, hoe de oliedruk op de hydraulische systemen geregeld wordt, waar de maatschappij z’n eten inkoopt, waar de inhoud van de toilettentank gedumpt wordt…”
“Op de vuilnisbelt te Ornamibo die weer eens, voor de zoveelste keer, een milieu-onvriendelijke overlast bezorgt aan honderden in de omgeving…”
“Eh, heren, even terzijde, zagen jullie die rokerige foto van dat stukje belt? Met ravijn en al? Het leek wel een scene uit een science fiction film.”
“En een of andere deskundige verklaart dat dat die rook gassen zijn die vrijkomen uit dat vuil…”
“Ach kom, je ziet duidelijk dat de boel zit te smeulen, net zoals die hopen kaf achter de pelmolens in Nickerie.”
“En zag je dat afval? We doen niet aan vuilscheiding, we zijn zeker nog niet zo ver, dus al ons huis-, tuin, keuken-, zolder-, fabrieks-, winkel-afval, alsook dodebeestenvuil, pampers, petflessen, de boel wordt maar bij elkaar gedumpt, aangestampt, met laagjes zand bedekt en natuurlijk gaat de boel van onderen onder druk broeien en ontbranden in deze tropische hitte.”
“Nog steeds weten we ons, net als met dat kaf bij die pelmolens, geen raad met ons afval, we dumpen maar. Onze Lieve Heer zal het eens maar voor ons opruimen.”
“Gelukkig is de ophaal wel redelijk geregeld.”
“Toch smijten milieu-criminelen regelmatig hun rommel op bermen en openstaande percelen.”
“Wacht maar, DeeCee Miranda begint ook die overwoekerde percelen aan te pakken: opruimen die troep, anders wordt dat door de overheid gedaan en de onkosten zijn voor de blootperceel-eigenaar. Betaalt de eigenaar niet, vaak is die woonachtig in Nederland, en stapelen die kosten zich op, dan wordt de grond geveild en mag de eigenaar na aftrek van de opgestapelde schuld aan de overheid, de rest van z’n geld komen halen.”
“Boi, toen het commissariaat van Noord dat bekendmaakte, stond hun telefoon opeens roodgloeiend van eigenaren die angstig vroegen of hun perceel veilig was.”
“Begin dat ding op te hogen, te omrasteren en te maaien op enkelhoogte en te voorzien van een bord met naam van de eigenaar, dan komt niets in gevaar.”
“Wacht even, moet je al deze dingen doen?”
“Jawel, dat staat in de wet, eigendom of erfpacht, of grondhuur of wat voor titel dan ook, dit zijn de wettelijke verplichtingen.”
“Maar velen doen het niet.”
“Natuurlijk niet! In dit land van gedoogd beleid wordt alles maar gedoogd, want we hebben geen zin om de regels na te leven, alles mag, lieb den sma.”
“Ai, neem bijvoorbeeld het GLIS, die hanteerde bij de verkoop van gronden tot 1 februari jl. de sterk achterhaalde klapper met minimale grondwaarden uit 2005 en nu de ook al achterhaalde klapper uit 2011, waardoor de overheid zwaar benadeeld wordt bij grondaankoop en -verkoop en bij conversies van gronden.”
“Maar waarom benadeelt het GLIS de overheid, dus de totale gemeenschap dan doelbewust?”
“Hoor hun lawsie-argument: We houden rekening met die arme grondbezitter die wil verkopen of die poti man die grond wil kopen. Die 7% belasting aan de staat is toch zóoooow véeeeel en zóoooow móooordend.”
“Maar iemand die grond koopt of verkoopt is minstens een kleine middenstander, geen armoedzaaier.”
“En de overheid staat het toe dat een van z’n werkarmen haar benadeelt? In wat voor bananenkolonie leven wij?”
“Hé, beledig ons land niet! We leven in de trotse republiek Suriname, codenummer SU-23-450, onafhankelijk geworden op 25 november 1975 onder het motto: ’Benadeel de bevolking ten gunste van handelaren, grootgrondbezitters en valutaspeculanten en bescherm de corruptelingen.”
“Ach, wat een cynische onzin kraai je weer uit.”
“Toch zit er een waarheid in wat hij zegt.”
“Inderdaad, kijk hoeveel wetten, verordeningen enzo staan te wachten op samenstelling, wijziging en aanpassing en op behandeling door de Assemblee.” “Ach nee, die zitten hun onvermogen om dit te doen te verschuilen achter een rookgordijn van schreeuwlelijk dorps- en weglooptoneel over een terugroeping, over vermeende valse documenten en over niet meteen, direct-direct behandelde moties.”
“Maar het lijkt teveel van ze gevraagd om wetten te behandelen die de verdiencapaciteit van dit land vergroten en de bevolking beter tegen van alles te beschermen.”
“En heb je in de krant gelezen wie er luid rondbazuinen dat de valutaveilingen niet zullen werken en dat de parallelmarkt en de straatverkoop van valuta weer zullen opleven?”
“En diezelfde personen maken in één adem het volk bang dat prijzen zullen stijgen en dat soort dingen.”
“Terwijl die prijzen al gestegen zijn en allemaal bepaald zijn rond koers vijf punt een voor de U$ dollar.
“Ik denk dat deze paniekzaaiers, die zich ongevraagd opwerpen als de woordvoerders van het arme volk, en opeens zóooow voor hen voelen en zóooow heftig schreeuwen, omdat ze nattigheid voelen; ze zien hun speculatieve valutabelangen in gevaar komen, want de macht van het legale circuit neemt met elke veiling toe en ten koste van de macht van dat I.C.B.”
“Wat is de I.C.B.?”
“Het Illegale Cambio Bankwezen.”
“Maar waarom gedogen wij zeker vier regeringen lang dit illegale cambiocircuit?”
“Omdat allerlei politieke toppers, hun ‘buddy’s’ en sponsoren en velen onder ons er alle belang bij hebben om buiten het legale circuit om hun speculatieve en witwaspraktijken te kunnen uitvoeren.”
“Maar waarom wordt er nu opeens wel opgetreden?”
“Omdat door de aanhoudende inkomstenderving van de staat door die lage olie- en goudprijzen, het water in het geldmeer van de overheid ernstig is gezakt en daardoor komen nu ‘dingen’ boven water. Vooral de weer eens verarmende middenklasse kijkt nu scherper, eist nu maatregelen, een paar pit-bullen en piet-bulletjes uit hun midden zitten in de uitvoerende macht en hakken er flink op los met hun korte metten, en beperken bijvoorbeeld misbruik van dienstauto en –telefoon.”
“En werken aan de invoering van de BTW, de Belasting Toegevoegde Waarde, waardoor iedereen die koopt, een beetje belasting betaalt, ook de belastingontduikers.”
“Ai, er is een commissie speciaal hiervoor afgereisd naar de Bahama’s, om te kijken hoe het daar werkt.”
“Waarom zo ver? Vlakbij, in Trinidad, is het BTW-systeem ook te bestuderen.”
“Maar de commissie heeft een of ander raar ding, ‘local content’ of fa a sani neng, op tafel gegooid.”
“Neks raar ding. Die Surinaamse producenten moeten volgens mij aangeven wat de importcomponent is binnen hun product.”
“Dus dan moeten we nu wachten op de ASFA? Voordat die heeft aangegeven wat de importcomponent in al hun lokale producten is en voordat de overheid het eens is met hun calculaties, zijn we minstens drie jaren verder.”
“Ach nee. Er wordt voortvarend gewerkt. Begin maart wordt een stuurgroep geïnstalleerd die concepten moet formuleren voor de BTW-wet.”
“Ha! Hoor daar: concepten, dan moeten die nog uitentreuren besproken worden. Ach nee, ik zie het invoeren van deze wet binnen deze regeerperiode niet meer zitten. De beste manier om de inkomsten van de overheid te verhogen, wordt door allerlei slimme en gewiekste opschuif- en vertragingstactieken naar oneindig verschoven.”
“Maar intussen verdienen allerlei commissies en delegaties lekkertjes daggelden, vergader-honoraria en trainingsgelden.”
“Maar mensen moeten toch getraind worden voor het uitvoeren van de BTW? Jij wil alles direct-direct.”
“Natuurlijk, in the basics moeten er trainingen volgen. Maar dat kan pas als je die wet hebt. Nu heb je niet eens een concept.”
“En de beste training onderga je als de wet in fasen uitvoert. Training on the job.”
“Ik zei jullie toch al: in dit land dient de overheid de belangen van de grootgeldverdieners en happige ambtenaren, niet van zichzelf als overheid die de totale gemeenschap moet ondersteunen in een grondige ordening en stabiele vooruitgang.”
“Laat men alvast de luxe-importgoederen, zoals bankstellen, grote ijskasten, zware wasmachines, grote screen tv’s, drukboxen voor auto’s enzo met BTW te belasten. Niet met veel, begin met vijf procent.”
“Nee, nee, we zijn nog niet zover, ga je weer bepaalde lieden horen huilen.”
“Of: we moeten weer naar de Bahama’s om de hoogte van het percentage te gaan bestuderen.”
“Is wij willen het zo. Subsidieer de rijken, in naam van de armen.”
“Goed zo, zolang het accijns op alcohol niet omhoog gaat, vind ik alles goed, anders moet ik die goedkope slechte smokkelwhisky gaan zuipen.”
“Heren proost op de alcoholveiling, ik bedoel valutaveiling, ja, ja.”

Rappa
Advertenties