Column: Politieke Borrelpraat (PBR) 291
14 Feb 2016, 20:53
foto


“Hoe vinden jullie dat? Die landrover, genaamd Stichting Paul Jeep, heeft een bejaardencentrum in Nickerie op de veiling doen belanden.”
“Eenmaal een F&O, blijft een F&O.”
“Wat is F&O?”
“Frommelaar & Oplichter.”
“Dat ons rechtssysteem dit soort praktijken via stichtingen mogelijk maakt en daar zo te zien juridisch gezien niet veel aan gedaan wordt, in casu gedaan kan worden, de jure gedaan kan willen worden, de facto willen gedaan kan worden, geeft ad fundum niet bepaald een rechtgeaard rechtsgevoel van rechtszekerheid.”
“Wat wil je anders in een verworden ex-plantagekolonie waar zelfs de rechtspositie van de gewapende machten na veertig jaar staatkundige onafhankelijkheid niet goed is geregeld?”
“Wat is er dan in hemelsnaam goed geregeld in dit land?”
“Misbruik maken van slandsmiddelen.”
“Maar de manier waarop die Somo, alias Stichting Makmur, Diek-ing en PakHap, zijn plundering van die stichting van dat bejaardentehuis goedpraat, is gewoon een aanslag op ons gezond verstand.”
“Zelfs de rukwinden in Nickerie worden gebruikt om het stoppen van de nieuwbouw van het tehuis goed te praten.”
“Tuurlijk, als goed politicus gebruik en misbruik je alles om je kronkeldans goed te praten.”
“En waarom ga je na de rukwinden niet door met de renovatie? Of waaien die rukwinden daar nog steeds?”
“Nee mang, jullie zien het niet goed: die rukwinden hebben de rest van het geld, zeg zo een vijfentachtigduizend euro, naar de partijkas gewaaid voor partijsjaken, dus voor voorsjit-terszaken.”
“Moeten we behalve die Terugroepwet ook niet de wet op de Politieke Partijen kritisch doorlichten?”
“En intussen is dat arme meisje dat voor een beenmergtransplantatie naar het buitenland moest, overleden aan een bloedvergiftiging.”
“Ach, ach, ach, arm jong leven, in de kiem gesmoord door onmachtig asociaal beleid.”
“Terwijl groot- en grofkapitalisten maar zitten te rekken en te trekken met die valutaveiling en valuta-interventies en god-weet-wat voor schimmig monetair gedoe, sterven kinderen en worden oudjes voor de deur van Ashiana gedumpt.”
“Hé, ai, mijn gunst, ook dat nog! Wat gebeurt er in dit land?”
“Dat zal je als seniore behoeftige burger overkomen; degene die voor je moet zorgen, kan dat gewoon niet meer en laat je met je noodzakelijke hebben en houden achter voor de deur van het al overpropvolle sland bejaardentehuis.”
“Lansigron, me saka kon, no gi mi fon-fon, mi no mang lon, kring ini bon.”
“Wat erg dat iemand dat kan doen!”
“Wat erg dat de sociale nood zo hoog is dat iemand geen andere uitweg heeft dan om dit te doen, bedoel je.”
“Is er werkelijk zoveel sociale nood in dit land? En wij zitten hier maar geld en gezondheid te vergooien met ons gezuip!”
“Ow, wat maakt de alcohol je opeens sociaal gevoelig. Hopelijk slaat dit over naar al die assembleeleden die een nieuwe dienstwagen uit onze slandsvalutavoorraad hebben gekregen.”
“Laat ze maar hun gang gaan, ze hebben er toch recht op? Maar er komt een dag des oordeels, hier op aarde al, kijk maar naar die corrupteling daar in Zuid-Afrika.”
“Soema?”
“Yu sab’tok zuma? Blanke Apartheid moest toch weg? Okee, dat was inderdaad een onding, maar wat kwam na de hooggeprezen Mandela? Zwarte Boefpartheid.”
“Daarom vind ik het een goede zaak dat Gimiwannie Seggen en ook die Stichting, hoe heten ze weer, Half Twaalf of zo, met die geldinzameling voor poti wijlen dat meisje hebben laten zien dat ze hun hart op de juiste plaats hebben.”
“Ja, ben ik eens, niet op de hebzuchtige of corrupte plaats of aan de machtswellustige kant, maar op de menselijke plaats, de kant waar we opkomen voor de sociaal behoeftigen onder ons en dat wordt door geen enkele rukwind weggewaaid.”
“En het is goed dat Giwannie de opgehaalde gelden, na aftrek van de gemaakte medische kosten, in een op te zetten noodfonds zal storten.”
“Zeer goed initiatief. Heren, als dit fonds rond is, worden wij vaste donateurs daarvan, gewoon, elk van ons een automatische overmaking van 50 srd per maand, we drinken dan gewoon een shot per week minder; is ook beter voor ons lichaam.”
“Als, zeg bijvoorbeeld, 5000 mensen elke maand automatisch dit doen, is dat 3 miljoen srd per jaar. Als je dat van het eerste jaar tegen 10% rente belegt, is dat driehonderdduizend srd rente per jaar, dat is tegen de huidige valutaveilingskoers 60.000 U$. Hoeveel was er weer nodig voor Gilliana om haar tijdig weg te sturen?”
“Maar dan moeten we als vaste donateurs elke maand wel een digitaal afschrift krijgen van hoeveel er in dat fonds is gestort en als er gelicht moet worden, eerst digitaal aan de storters of aandeelhouders hun toestemming vragen. Dat is democratisch en transparant beleid, wat vele fondsen, coöperaties tot staatsbedrijven in dit land niet kennen. In 2016 zijn sommige staatsbedrijven bijvoorbeeld nog bezig met het opstellen van de jaarrekeningen van 2012. En dit laten we maar toe. We jagen niet de hele directie en de RvC van zo een Staatsbedrijf weg. We gedogen dit.”
“Net zoals we de luxe-salarissen van stafleden bij staatsbedrijven gedogen, zoals de sokkenluider, mijn vriend Aziez Gajjezien luid in DNA heeft geluid.”
“Laat hij eerst de klok laten luiden over die driedubbele salarissen van DNA-leden, incluis himself.”
“Daarom is de werkelijke wapenspreuk voor dit land: Pecunia olere non cumbatiat stinkiejanus wasipungus dotialamus.”
“Jasses, wat voor onzin-latijn kraai je nu weer uit!”
“Dat wil zeggen: Vecht om jezelf met het gemeenschapsgeld van dit land stinkend te bevoordelen.”
“Inderdaad, een kritische wapenspreuk, maar zolang dit kiezersvolk als een stel opgezweepte gillers gaat stemmen of een derde deel als teleurgestelde mopperaars thuisblijft op de dag der verkiezingen, gaan we dit blijven krijgen. Dan blameer ik die slimme, gewiekste politici niet; ze maken gewoon netjes gebruik van dit algemene simplisme.”
“We moeten een keer als kiezersvolk massaal niet meer op die grote partijen stemmen wiens toppers al minstens twee keren de boel belazerd hebben.”
“Inderdaad, desnoods stem ik op de Corantijnpartij of de PRDL, ja ja, ik zal de afkorting verklaren: Partij Red Dit Land.”
“Ik stem op geen enkele partij met in de afkorting van die nietszeggende woorden als: Nationaal, Vooruitstrevend, Democratisch, Sociaal, Eenheid, Broederschap, Alternatief, Arbeiders, of Progressief.”
“Ai, vaak zijn ze juist: ondemocratisch, asociaal, anationaal of conservatief.”
“Het lijkt alsof ze daar in slandsbabbelzaal alleen maar het regeringsbeleid rechtpraten of een richtig beleid stageren als ze hun zin niet krijgen. Kijk dat gedoe met dat indienen van maar liefst tien moties als de begrotingen in stemming moeten worden gebracht.”
“En bij elke motie gaat men dan uitgebreid ouwe%$#@, zo van: Ik, voorzitter, ja, voorzitter, vindt, voorzitter, dat, voorzitter, hoewel, voorzitter, mitsdien wetshalve, voorzitter, deze motie, voorzitter, wij, voorzitter, indienen, voorzitter, om obstructie te plegen, voorzitter, zodat de vergadering verdaagd moet worden, voorzitter, waardoor de stemming voor de begrotingen, voorzitter, niet meer kan plaatsvinden, voorzitter, en dat de regering, voorzitter, van deze geplunderde en verarmde samenleving, voorzitter, geen beleid kan uitvoeren, voorzitter, want P’a moni de, Paysa na he, voorzitter…”
“Ja, ja, je hebt genoeg gevoorzitterd, maar inderdaad, tante Jenny kies den mooi om de behandeling van de moties naar de volgende vergadering te verschuiven.”
“Dan vond een deel van de motie-indieners dat het dan geen zin had, want dan was de stemming van de begroting al voorbij.”
“En wat doe je als je als oppositie je zin niet hebt gekregen?”
“Wel ja, je loopt de vergaderzaal uit.”
“Ik zou in het huishoudelijk reglement van DNA doen opnemen: wie de vergadering voorafgaand aan een stemming verlaat, krijgt voor die maand geen betaling. Klaar, dan houden ze meteen op met deze poespas.”
“Nou, ik vind dat je als oppositie wel duidelijk mag laten merken dat je het niet eens bent met dat wazige financiële beleid van de regering.”
“Doe je dat door weg te lopen? Wees toch mans en vrouws en stem keihard tegen de begroting, in plaats van weg te lopen of te proberen de stemming te frustreren. Djiem wan bigi brik!”
“Maar de huidige coalitie zou hetzelfde gedaan hebben als zij oppositie waren.”
“Dat weet ik niet en als dat zo zou zijn, zou mijn kritiek onverkort ook voor hun gelden.”
“En nu dien ík een motie in, volgens artikel 2 sub b van de Borrelwet, namelijk: we moeten de glazen bijvulleeeeh. Ober een rondje voor de indieners van deze zuiplappenmotie.”
“Proost, maar Ron krijgt sap, want hij rijdt ons naar huis.”

Rappa
Advertenties