Hoefdraad: Wisselkoers geldt tot eerste valutaveiling
13 Feb 2016, 08:28
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën donderdagavond in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei in De Nationale Assemblee donderdagavond, dat de officiële wisselkoers van kracht zal zijn tot de eerste valutaveiling zal hebben plaatsgevonden. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft per 18 november 2015 de aankoopkoers vastgesteld op SRD 3,96 per US-dollar en de verkoopkoers op SRD 4,04. De koers waarop geïntervenieerd is door de cambiohouders en de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) onder toezicht van de CBvS, is SRD 5,15 voor de US dollar.


Hoefdraad merkte tijdens de begrotingsbehandeling op dat er veel vragen zijn gesteld over de interventie van de wisselkoers door een staatsbank, de SPSB. Er is verontrusting hierover uitgesproken. Volgens de bewindsman zou de interventie op de markt gedaan kunnen worden door elke andere bank. "De interventies die vanuit de SPSB hebben plaatsgevonden, zijn volledig gebaseerd op de regels van wet en regelgeving van de Centrale Bank," benadrukte Hoefdraad.

De minister haalde aan dat de banken en de cambio's zijn gehouden aan de wettelijke regelingen en richtlijnen voor deviezen- en kapitaalverkeer. "Er is continu overleg geweest tussen de SPSB en de Centrale Bank. Direct na het aanstellen van de nieuwe governor is er gelijk ook overleg geweest tussen de SPSB en de nieuwe autoriteit. Verder is er ook nog overleg geweest tussen de cambio's en de Centrale Bank," deelde de bewindsman mee.

Hoefdraad legde uit dat cambio's niet de enige financiële instellingen zijn die met de regering samenwerken voor aanpak van de valutaproblematiek. Via de algemene banken zijn er vaak genoeg vreemde valuta-interventies gepleegd, ter ondersteuning van de importen van basisgoederen en input van productie, benadrukte de bewindsman. Hij deelde mee dat naast de SPSB ook andere banken worden voorzien. "Alle andere banken hadden de mogelijkheid ook volgens het SPSB model te gaan werken," zei Hoefdraad. Hij benadrukte dat alle financiële instellingen de wetten moeten naleven en zich houden aan de richtlijnen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April