Tientallen doden bij gevangenis opstand Mexico
11 Feb 2016, 15:12
foto
Veiligheidstroepen staan buiten de gevangenis in Monterrey. (Foto´s: AFP)


Naar verluidt zijn 52 mensen gedood in een rel en een brand in een gevangenis in het noorden van Mexico. Eerder was vermeld dat sommige gevangenen zouden zijn ontsnapt uit de Topo Chico gevangenis in de buurt van de stad Monterrey. Er zijn geen gevangenen ontsnapt, zegt gouverneur Jaime Rodriguez van provincie Nuevo Leon.

De Mexicaanse omroep meldt dat er rookpluimen worden gezien afkomstig van het complex. Straten buiten de gevangenis werden geblokkeerd door gezinnen die zich zorgen maken over hun familieleden binnen het gebouw. De oproerpolitie heeft de menigte tegen gehouden. Er zijn twaalf anderen gewond geraakt.

Gewapende rivaliserende bendes in de gevangenis zijn slaags met elkaar geraakt. De opstand komt dagen voor het bezoek dat paus Francis zal brengen aan een van de gevangenissen in de noordelijke stad Ciudad Juarez.

Ongeruste families hebben zich buiten de gevangenis verzameld toen het nieuws zich verspreidde. Getuigen zeggen dat ze geschreeuw en explosies hoorden toen de brand in de vroege morgenuren begon. De Mexicaanse krant El Universal meldt dat een van de vier gebouwen in de gevangenis in brand is gestoken door gevangenen die meubels en rommel daarvoor hebben gebruikt.

Bendegeweld en uitbraken komen vaak voor in de overvolle en corrupte gevangenissen waar Mexico voor bekend staat. In 2012 zijn 44 gevangenen gedood in een rel in de Apodaca gevangenis in Monterrey. Nog eens 30 gevangenen waren ontsnapt. De directeur van de gevangenis is later ontslagen.
Advertenties