Goudprijs hoogste in 7,5 maand
11 Feb 2016, 05:12
foto


De goudprijs heeft de US$ 1.200 gepasseerd. Op de markt is het edel metaal 2% gestegen naar US$ 1.200,97; de hoogste prijs sinds 2015. Beleggers wenden zich weer tot goud als een veilige investering. Ze vrezen de risico’s waarmee de wereldwijde aandelenmarkten nu kampen, terwijl hun bezorgdheid over de wereldeconomie stijgt.

De onzekerheid op de aandelenmarkt blijft onzeker, terwijl ook de olieprijs stagneert. Beleggers keren nu massaal terug naar goud als een veilige investering. "Het beleggerssentiment blijft in grote lijnen risico-vrij, wat positief is voor goud," zegt Jonathan Butler, een edele metalen strateeg bij Mitsubishi Corporation in Londen, aan Bloomberg.

"Het lijkt erop dat er op dit moment geen veilige plaats is om geld te investeren of enige fonds met een fatsoenlijk rendement,” voegt David Govett, hoofd van edele metalen bij de Marex Spectron Group in Londen, eraan toe. "De enige markt die goed presteert is goud en dat is aantrekkelijk voor het reserve geld dat in het systeem klost.”

De stijgende prijs verstevigt de positie van het edel metaal als de best presterende grondstof van het jaar tot nu toe. Maar sommige analisten blijven sceptisch over de toekomst van goud. Ze verwachten dat de prijs tegen eind van het jaar zal dalen naar US$ 1.000 per ounce nadat de Amerikaanse Centrale Bank –Federal Reserve- de rente een aantal keren zal hebben verhoogd.

Maar weer anderen wijzen op de aanhoudende sterkte van het metaal. Zij kijken naar de drie aspecten die traditioneel marktresultaten hebben voorspeld en voor sterkere rendementen hebben gezorgd; een tweede termijn van de president, de verdeling tussen olie en goud en gewoon op koers blijven.

Beleggers die aandelen hadden gekocht vóór de financiële crisis hadden een rendement van 20,2% tot 25 januari 2016; zij "bleven op koers" en zijn beloond met een eventueel herstel. Degenen die echter tijdens diezelfde periode hadden belegd in goud, hebben een winst van 48,6%, meer dan het dubbele van dat van de aandelenmarkt. En dat ondanks de goudprijs sinds de piek in 2011 voor twee vijfde heeft ingeboet.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April