Staatsolie zal ook hoogwaardige diesel exporteren
10 Dec 2015, 00:00
foto
Waarnemend algemeen directeur van Staatsolie, Rudolf Elias. (Foto: Leroy Troon)


Staatsolie zal volledig voorzien in de behoefte aan 4000 tot 4500 barrels diesel per dag in Suriname. Daarnaast zal het bedrijf de premium diesel exporteren naar de Franse eilanden in de regio. De vraag naar gasoline zal voor ongeveer 40% worden gedekt. Bij een volledige productie zal de raffinaderij van Staatsolie 7000 vaten diesel en 2000 vaten gasoline dagelijks produceren.

Op jaarbasis zal het land US$ 100 miljoen kunnen besparen aan import van brandstof. Waarnemend algemeen directeur Rudolf Elias zegt in gesprek met Starnieuws dat de kwaliteit van de diesel en gasoline stukken beter is dan wat nu geïmporteerd wordt. Het gaat om producten die voldoen aan de hoogste internationale standaarden, vandaar dat deze afgezet kunnen worden in de Franse eilanden. Wat de pompprijs zal worden, verwijst Elias naar het ministerie van Handel en Industrie. De prijs van brandstof wordt vastgesteld door de overheid. "In elk geval is het product van onze eigen bodem. De crude oil uit Saramacca wordt verwerkt tot diesel en gasoline," zegt Elias trots.

Het totale project Raffinaderij Uitbreidingsproject heeft US$ 981 miljoen gekost. Dit is US$ 121 miljoen meer dan was begroot. Elias merkt op dat aanvankelijk Saipem het project wilde uitvoeren voor US$ 1,2 miljard. Staatsolie heeft besloten om de constructie te Tout Lui Fuit in eigen beheer uit te voeren. Er is op de initiële kosten ruim US$ 200 miljoen bespaard. Het lag in de bedoeling dat de raffinaderij in juli in productie zou gaan. Door diverse factoren hebben de werkzaamheden langer geduurd.

Aan dit project hebben ongeveer 2800 mensen, van wie 70% Surinamers, gewerkt. Circa 120 lokale bedrijven en leveranciers waren betrokken bij de bouw. US$ 350 miljoen van het totale budget is in Suriname besteed. Voor het transport van de ultra low sulphur diesel en gasoline van de raffinaderij naar Gow2 en SOL, zijn er 30 meter diep in de Surinamerivier, pijpleidingen aangelegd.

Zondag, op de 35ste verjaardag van Staatsolie, zal het voertuig van president Desi Bouterse als eerste worden getankt op het hoofdkantoor van Gow2. "Daarna mag heel Suriname tanken en rijden op een product gemaakt uit eigen bodem," zegt Elias met een brede smile.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April