LVV werkt aan versnelde kennisontwikkeling voorlichters
12 Oct 2015, 16:04
foto
De voorlichters die van28 september tot 9 oktober zijn bijgeschoold. (Foto: min. LVV)


Klimaatverandering vereist van de agrarische sector dat deze nieuwe teeltmethoden en variëteiten ontwikkelt die beter bestand zijn aan de veranderende omstandigheden. De tuinbouwsector heeft voordelen gehad aan de verder ontwikkeling van ondernemerschap en het aanbod van nieuwe technieken onder betere gecontroleerde productie-omstandigheden.

Planten in kassen en onder schaduwgaas en de aandacht voor veilig produceren zullen in de komende tijd wijdverspreid worden over het land, met name op verschillende scholen. Minister Soeresh Algoe zegt dat zijn departement Landbouw, Veeteelt en Visserij een leidende rol heeft in het verder ontwikkelen, uitvoeren en uitdragen van nieuwe landbouwtechnieken. Het ministerie draagt de verantwoordelijkheid voor de spreiding van kennis die de sector aangaat. “Het belang van tuinbouwkassen voor een duurzame ontwikkeling van de agrarische sector in Suriname kan niet genoeg worden benadrukt.”

Met dat voor ogen zijn voorlichters van het ministerie gedurende 12 dagen bijgeschoold in Good Agriculture Practices for greenhouse vegetable crops; Principles for tropical climate areas. Het project dat in april is gestart wordt betaald door de Comcec (Cooperation for Development) via de Turkse ontwikkelingsbank. Binnen het project wordt naar mogelijkheden gezocht voor het telen van gewassen in plantenkassen onder plaatselijke omstandigheden. Een train-the-trainers maakt ook deel uit van het project.

Algoe heeft de voorlichters erop gewezen dat in de ressorten waar LVV een kantoor heeft er tuinbouwkassen zijn opgezet die als demo en modelbedrijf moeten dienen voor de teelt van groentegewassen onder geconditioneerde omstandigheden. “De faciliteiten bieden ook mogelijkheden als mini praktijkcentrum voor agrarisch onderwijs.” Volgens de bewindsman is bewezen dat telen in tuinbouwkassen veel perspectieven biedt en zullen de activiteiten beter worden gestructureerd en gecontinueerd.

Hij heeft een beroep gedaan op de voorlichters om de opgedane kennis te gebruiken om beter en effectiever het werk te doen en de kennis te delen met collega’s en landbouwers. Algoe zegt dat het ministerie bewust kiest om scholen meer te betrekken bij het uitdragen van de spreiding van kennis.”Scholen zijn immers bij uitstek het medium om landbouwbewustzijn bij jongeren aan te wakkeren.” Hij legt de nadruk op versnelde kennisontwikkeling bij stakeholders, stimulering van innovatie, het vergroten van het concurrentievermogen en capaciteitsopbouw van de sector. Het agrarisch beleid is erop gericht om de omgevingsfactoren en randvoorwaarden te creëren voor de verder ontwikkeling van de sector, waardoor de particulieren de agro ketens beter kunnen ontwikkelen.
Advertenties