Rusland waarschuwt voor tegenstrijdige informatie Alcoa
11 Oct 2015, 12:19
foto
NPS-fractieleider Gregory Rusland


NPS-fractieleider Gregory Rusland vindt dat er tegenstrijdige informatie wordt gegeven over Suralco/Alcoa. Hij merkte op dat de 'Assembleecommissie Suralco' is geïnformeerd door de presidentiële onderhandelingscommissie onder leiding van Dilip Sardjoe. Daar is gezegd dat 200 arbeidsplaatsen bij Suralco behouden zullen blijven als de plant dichtgaat op 30 november. Volgens Rusland heeft hij informatie waaruit blijkt dat bij de Afobakacentrale ongeveer 25 tot 30 werknemers zullen blijven.

De presidentiële commissie heeft ook gemeld dat er ook voor de arbeiders die bij contractors in dienst zijn, iets zal worden gedaan. De werknemersorganisatie van Suralco is in onderhandeling over een afvloeiingsregeling. Voglens Rusland zal er niks gedaan worden voor de losse arbeiders die in dienst waren van contractors. Hij vroeg de regering zaterdagochtend tijdens de begrotingsbehandeling - zonder iemand onaangenaam te zijn -, om geen tegenstrijdige informatie te verstrekken.

Rusland merkte op dat de samenleving niet blij moet worden gemaakt met de informatie dat Alcoa geïnteresseerd is in een aluinaarderaffinaderij voor het bauxiet van Bakhuis. Alcoa verplaatst juist de activiteiten naar gebieden waar het raffinageproces goedkoper is. Hij haalde aan dat het hier om een nationale zaak gaat, omdat het om de toekomst van het land gaat.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft begrip voor de bezorgdheid van Rusland. Ook hij benadrukte het nationale karakter. Hij deelde mee dat Suralco sluit, maar dat diverse activiteiten nog door zullen gaan. Alcoa moet gebieden waar er gemijnd is rehabiliteren. Daarvoor zijn er mensen nodig. Ook voor de krachtcentrale zullen werknemers in dienst blijven. Dodson merkte op dat tot nu toe een voorlopige intentieverklaring is getekend. Er moet nog verder worden onderhandeld.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April