Minister Hoefdraad erkent monetaire financiering Staat
11 Oct 2015, 02:43
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën tijdens het beantwoorden van vragen in De Nationale Assemblee. (Foto: René Gompers)


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft op vragen van VHP-fractieleider Chan Santokhi en diens partijgenoot Asiskumar Gajadien toegegeven dat uitgaven van de overheid monetair gefinancierd zijn. De assembleeleden drongen aan op meer informatie over het omzetten van de kortlopende binnenlandse schuld van de Staat in een langlopende lening bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Er is tevens een voorschot opgenomen bij de CBvS, die geconsolideerd is in de langlopende lening.


Gajadien zei tijdens de behandeling van de suppletoire begroting vrijdag op zaterdag dat de CBvS als monetaire autoriteit ervoor dient te waken dat ze geen werkarm wordt van de regering. De bank dient vanuit een onafhankelijke positie te functioneren en moet geen handelingen plegen die zeker niet stroken met de geest van de bankwet. De overheid kan in een situatie verkeren van overbesteding, maar de CBvS kan dan geen ongedekt geld in omloop brengen. Artikel 21, maar ook de geest van de wet is duidelijk om tekorten te financieringen voor tijdelijke aard, alsook artikel 19 onder welke voorwaarde geld in omloop te brengen. Hoefdraad zei dat het dekkingspercentage rond de 50% was, maar deze kan nu wat lager zijn. Hij zal de informatie schriftelijk doen toekomen aan De Nationale Assemblee.

Minister Hoefdraad zei dat het om een overmachtssituatie ging, waardoor monetair gefinancierd is. Er was SRD 1,4 miljard aan openstaande schulden. Het gaat om een de kortlopende schuld van SRD 535,7 miljoen. Er was een overtrekking van SRD 880,1 miljoen die was op de werkrekening en verder 93,5 miljoen van de langlopende rekening nog open. Voor de injectie van de fusie tussen de Landbouwbank en de Volkscredietbank is er een bedrag van 50 miljoen gegeven.
Hij merkte op dat er gewerkt moet worden aan de Bankwet, waardoor er geen monetaire financiering mogelijk is. Het zou bij wet verboden moeten worden waardoor er geen cent monetaire financiering hoeft plaats te vinden. Hoefdraad die governor was van de Centrale Bank van Suriname, zei dat hij als minister van Financiën nu, de wijziging van de Bankwet volledig zal ondersteunen.
Advertenties

Wednesday 01 May
Tuesday 30 April
Monday 29 April