'Gepromoveerde frommelogen' bij naschoolse opvang
11 Oct 2015, 00:54
foto
Robert Peneux, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zaterdagnacht in De Nationale Assemblee (Foto: René Gompers)


Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, zei dat bij de naschoolse opvang er 'goede en gepromoveerde frommelogen' zijn. Het oneerlijke karakter maakt dat niks werkt, hoeveel maatregelen er ook worden getroffen. Er zijn mensen met lange vingers. Hij haalde aan dat de naschoolse opvang vooral het karakter heeft van voeding. De begeleiding is nog niet goed van de grond gekomen. "Alle facetten van de naschoolse opvang en begeleiding zullen geëvalueerd worden," deelde Peneux zaterdagochtend mee in De Nationale Assemblee.

Diverse Assembleeleden hadden vragen hierover gesteld. NDP-fractieleider André Misiekaba wilde duidelijkheid hebben over de status van het project. Hij haalde aan dat mensen hebben geïnvesteerd in het opzetten van keukens, er zijn mensen in dienst genomen. Leveranciers willen weten waar zij aan toe zijn. De kinderen, leerkrachten en ouders hebben duidelijkheid nodig. Misiekaba merkte op dat er gelukkig niet geknipt is in de begroting voor de naschoolse opvang.

Peneux legde uit dat toen Onderwijs het project overnam, niet alle facetten geëvalueerd zijn. Over investering van ondernemers in keukens en andere zaken, zei de minister dat ondernemen betekent dat er ook risico's genomen moeten worden. Het ministerie wil dat de naschoolse opvang en begeleiding effect heeft. Nu is er maar een stijging van 3% meer geslaagden op de basisscholen. Ongeveer 56% van de leerlingen slagen voor de toets. Nagegaan moet worden hoe de naschoolse opvang mede ervoor kan zorgen dat het slagingspercentage naar 75 tot 80 procent kan worden opgevoerd. Het vindt dat ook gekeken moet worden naar de wetgeving basisonderwijs. Kunst en cultuur moeten een integraal deel uitmaken van de naschoolse opvang en begeleiding.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April