Poolo go miti 10 oktober
10 Oct 2015, 00:01
foto
Al dansend en zingend lopen Surinamers 10 oktober tegemoet in de Poolo Waka. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


‘We e poolo go miti a gaan dey’ (we treden de grote dag met plezier tegemoet), zingt een enthousiaste Marronvrouw. Terwijl de zon ondergaat, loopt zij samen met ongeveer 150 personen al dansend mee in de Poolo Waka vrijdag. Ze zijn allen uitgedost in traditionele en culturele kleding, met hier en daar een aangepaste modo. “We willen de cultuur op deze manier uitdragen”, zegt coördinator Clyde Ford over het doel van de loop, aan de vooravond van Fiiman Dey.

In het midden van de Poolo Waka (Ndjuka/Aucaans voor prodo waka) klinkt de Sambura drum van Shirityo Yare, een Caribe culturele groep. “Wij vinden het belangrijk om de grote dag van 10 oktober, nu al samen te vieren met onze mede-binnenland bewoners,” zegt Peter Chobin. De groep vindt het op zijn plaats om aanwezig te zijn, want Inheemsen delen een geschiedenis met de Marrons. Ook de groep ‘Nigerian Community’ swingt gezellig mee. “Zaterdag is ‘Black Man Day’ en wij willen deze dagen samen met onze Surinaamse broeders en zusters vieren”, roept een voorman die een rook kalebas houdt.

De Poolo, gehouden door de Stichting 10 oktober 1760, trekt vanuit Njun Combé, langs de Saramaccastraat om na een uurtje te eindigen in de Palmentuin. Stichtingsvoorzitter Leo Atomang kijkt heel tevreden terug naar de loop en de opkomst van de deelnemers. In de Palmentuin, waar eerder op de ochtend een braderie van start ging, feesten tientalen personen verder. Verschillende groepen tonen hun prodo op het podium, de BBQ-geur trekt door de tuin en potten met Afingi soep borrelen op het vuur. Terwijl de avond in een broko dey overgaat op de grote dag, genieten de aanwezigen van de matovertellingen.
Advertenties