Regering was niet klaar voor debat suppletoire begroting
09 Oct 2015, 00:52
foto
De regering was donderdag nog niet klaar voor de behandeling van de suppletoire begroting. (Foto: Raoul Lith)


Ruim vijf uren na de geplande tijd, bleek dat de suppletoire begroting van dit jaar nog niet behandeld kon worden. Er waren technische onvolkomenheden die door de regering nog moesten worden gecorrigeerd. In de huishoudelijke vergadering werd aangegeven dat de begrotingen behandeld konden worden. Daarna heeft de commissie van rapporteurs nog een keer enkele zaken die niet in orde waren, doorgesproken met de regering en deskundigen. Oppositieleden reageerden geïrriteerd op deze kwestie, terwijl coalitieleden aangaven dat er gewerkt wordt en de regering heeft geluisterd.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei donderdag dat de regering meer tijd nodig heeft om de technische wijzigingen aan te brengen. Besloten is om de vergadering te verdagen naar vrijdag 12.00 uur. Zij haalde aan dat er geen eindtijd van de vergadering zal worden opgegeven, omdat ook uitbetalen van lonen in het geding is. De suppletoire begroting zal waarschijnlijk vrijdag nog worden aangenomen.

Niet goed voorbereid
Asiskumar Gajadien (VHP) zei dat er een product geleverd is dat niet goed is voorbereid. Hij zei dat niet alleen Assembleeleden, maar ook deskundigen, media, het personeel en velen in de samenleving gedupeerd zijn door fouten die nog gecorrigeerd moesten worden. Rabin Parmessar (NDP), voorzitter van de commissie van Financiën, zei blij te zijn dat de regering luistert, want het is vroeger anders geweest. Amzad Abdoel (NDP) zei dat de begroting artikel voor artikel is gescreend. Hij stelde dat de kritiek onjuist is, want er is gewerkt.

Chan Santokhi, fractieleider van de VHP, benadrukte dat aan de samenleving duidelijk moet worden meegedeeld wat er aan de hand is zonder dat er naar een schuldvraag gezocht wordt. De regering is duidelijk niet klaar voor de behandeling. De begroting is ondanks alle kritiek van de oppositie doorgedrukt en nu wordt deze teruggenomen. André Misiekaba, fractieleider van NDP, voerde aan dat er gestemd is over de begroting en deze is goedgekeurd door De Nationale Assemblee.

Doordrukken
Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) zegt aan Starnieuws dat vanaf het begin duidelijk was dat er grote technische fouten zijn in de suppletoire begroting. Zo is er geen rekening gehouden met zaken die al toegezegd en goedgekeurd zijn. Volgens hem zijn zelfs ministers verrast met beleidspunten die geschrapt zijn. Jogi noemde onder andere geld dat aan de boeren moet worden gegeven. Hij verwacht dat de suppletoire begroting gewoon doorgedrukt zal worden onder de mom van 'salarissen van ambtenaren komen in gevaar'.

"Het is erg dat de regering suppletoire begrotingen indient met onvolkomenheden, waarbij bij enkele ministeries de aangepaste ramingen van beleidsmaatregelen lager waren dan de realisatie van deze maatregelen. Ze hebben reeds al meer uitgegeven," zegt Gajadien. Hij stoorde zich aan de wijze waarop de regering deze wijzigingen heeft willen aanpassen voor de vergadering. Regeren is niet alleen vooruit zien, maar ook op een deskundige wijze handelen. Dat ontbreekt bij deze regering. Je gaat niet nu zitten met de ministeries om nog te bepalen hoeveel zij nog nodig hebben, dat is een vorm van slecht bestuur," vindt Gajadien.
Advertenties