Minister Dodson: Skalianhouders krijgen concessie op land
05 Oct 2015, 06:27
foto
Marowijnekreek, aan het einde van het stuwmeer, omgeving Lebi Doti.


De negen skalians die uit het stuwmeer zijn verwijderd, zullen niet meer op het water goudactiviteiten kunnen ontplooien. Er is gesproken met de eigenaren van de goudpontons, waarbij naast de juridische aspecten gezocht is naar oplossingen. Zij zullen concessies aan land krijgen en de skalians dienen te worden ontmanteld. Dit zegt minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen in gesprek met Starnieuws.

Het gaat volgens inventarisatie om vier skalianhouders. Er is al een stuk terrein geïdentificeerd waar de skalianhouders een concessie zullen krijgen. De pontons zullen zich terugtrekken in de Marowijnekreek, waar de ontmanteling moet plaatsvinden. Alle pontons zullen via een gps-systeem gecontroleerd worden. Niemand zal stiekem meer kunnen 'dredgen' op het water.

Op de negen skalians is er een beslag gelegd. Dit kan worden opgeheven wanneer er een overeenstemming is bereikt en getekend, zegt Dodson. Hij verwacht dat het deze week zover is. Dodson zegt dat de waarnemend procureur-generaal, Roy Baidjnath Panday, een diepgaand onderzoek heeft ingesteld. De skalianhouders zijn gehoord. Er is een goed overzicht verkregen van wat er zich afgespeeld heeft. Vijf jaar lang is er een gedoogbeleid gevoerd, maar nu worden er harde afspraken zwart op wit gemaakt, stelt Dodson.
Advertenties

Wednesday 01 May
Tuesday 30 April
Monday 29 April