Waarom zou ik op vakantie naar Suriname gaan?
05 Oct 2015, 04:36
foto


Het is een vraag die ik vaker gesteld krijg. Wanneer ik vertel dat ik voor de zoveelste keer naar Suriname ga en anderen vertel hoe bijzonder ik dit land vind. Je zou het zelf moeten ervaren zeg ik dan.

In de Surinaamse media duiken regelmatig berichten op van regeringszijde dat het toerisme naar Suriname gestimuleerd moet worden. Het blijkt namelijk dat het gros van de bezoekers Nederlanders zijn. Van de ene kant natuurlijk erg logisch. Suriname was tot 40 jaar geleden een deel van het Nederlandse koninkrijk, zodat de geschiedenis ons verbindt. Dit vinden we o.a. terug in de Nederlandse taal die ook in Suriname wordt gesproken. Maar ook de vele Nederlandse studenten, die ervoor kiezen om een afstudeeropdracht in Suriname af te ronden. Vaak blijven zij voor een half jaar in Suriname. Dit heeft weer tot gevolg dat een groot aantal ouders hen in deze periode voor een vakantie bezoekt en naar ik hoop met positieve verhalen thuis komt.

Zo is het ook mij vergaan. Mijn dochter had besloten om haar afstudeeropdracht in het buitenland te doen. Omdat haar talenknobbel niet zo groot was, koos ze voor Suriname. Lekker makkelijk voor de taal. Ze deed onderzoek naar het onderwijs voor moeilijk lerende kinderen aan de J. Fernandes School.
Nieuwsgierig als ik ben bezocht ik haar daar voor een korte vakantie en het was fantastisch.

Het heeft erin geresulteerd dat ik in november voor de 7e keer naar Suriname afreis. Een goede vriend reist inmiddels voor de 3e keer mee en we hopen een mooi onafhankelijkheidsfeest mee te maken.
Maar er komen dus vooral Nederlandse toeristen en daarnaast veel te weinig toeristen uit andere landen.

En dus kom ik terug op mijn vraag: waarom ik op vakantie naar Suriname zou moeten gaan. Voor mij zelf is die vraag duidelijk. En elke touroperator kan mij vertellen wat toeristen allemaal moeten gaan bezoeken, welke unieke ervaringen zij kunnen meemaken en wat de kosten zijn. Wat dat betreft hoeft Suriname niet onder te doen voor andere toeristische bestemmingen. Het is allemaal op internet te vinden. Maar toch blijven de grote stromen toeristen uit.

Wat is daarvan de oorzaak. Slechte communicatie, een slecht imago, een gevaarlijk land, slechte infrastructuur of moeilijke bereikbaarheid? Zo maar een aantal redenen waarom mensen een land niet bezoeken.
Wat is er met Suriname aan de hand.
Zelf heb ik de wijsheid niet in pacht. En daarom wil ik de bovenstaande vraag nog eens stellen aan alle lezers van Starnieuws.
Waarom zou ik op vakantie naar Suriname gaan?

Ik wil positieve antwoorden horen van de Surinamer, de man van de straat. Geen regeringsretoriek, geen propaganda van het bureau van toerisme.
Wat maakt Suriname bijzonder? Wat moet er veranderen? Wat kan er beter? Waarin zijn we uniek.
Laat mij het horen, want Suriname verdient op veel vlakken zoveel meer.
De antwoorden die ik krijg zal ik in een later stadium, na mijn bezoek in november aan u laten lezen.
Uw antwoorden graag naar: op.vakantie.in.suriname@gmail.com
Ik ben benieuwd.

Gerard Davina
Advertenties